Fridhemsplan. Så här, fast mer, borde det se ut överallt i tunnelbanan tycker Miljöpartiet. Foto: Mimmi Epstein

MP vill ha källsortering i tunnelbanan

Gör det möjligt att sortera kaffemuggar, burkar och annat skräp i kollektivtrafiken. Det vill Miljöpartiet i landstinget.

  • Publicerad 18:30, 30 jul 2018

I slutet av juni fattade regeringen ett beslut som tydliggör att insamling av returpapper och förpackningsavfall av de vanligaste materialen ska kunna ske i närheten av där folk bor för att det ska bli enklare att återvinna. "Detta är en stor förändring från dagens system med återvinningsstationer som huvudregel", skriver regeringen på sin hemsida.

Här öppnar station Stockholm City igen

Miljöpartiet i landstinget vill även att möjlighet till källsortering ska finnas i kollektivtrafiken. I dag finns det i liten skala vid Fridhemsplan. 2015 lämnade partiet tillsammans med Vänsterpartiet in en motion om saken. "Tre år har gått och alliansen har inte gjort några framsteg för att resenärer ska kunna göra rätt för sig och minska sitt klimatavtryck", skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

– Det är ingen stor sak för den enskilde, men gör stor skillnad eftersom 800 000 människor varje dag åker i SL-trafiken. Jag tror att många tycker att det är självklart att det borde gå att källsortera, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting i pressmeddelandet.