Konsumentminister Per Bolund (MP) och Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) vid återbruket i Roslagstull. Foto: Clarence Frenker

MP vill införa återbruk i alla stadsdelar

Det slängs alldeles för mycket fungerande prylar – och återvinns för lite. Det anser MP i Stockholm som nu vill införa återbruk i stadens samtliga stadsdelar. ”Det är en fantastiskt bra verksamhet”, säger konsumentminister Per Bolund (MP).

  • Publicerad 08:10, 26 aug 2018

Återbruket vid Roslagstulls ÅVC  i Vanadisberget har varit i drift i snart tre år. Där kan den som vill lämna in fullt fungerande prylar för återanvändning i stället för att de slängs på soptippen. Och den som behöver har även möjlighet att låna lastcykel för att underlätta transporten.

M tvekar om utbyggnaden av Spårväg City

Konceptet har beskrivits som framgångsrikt och förra våren öppnade ett återbruk även vid Bromma ÅVC. Nu vill Miljöpartiet i Stockholm att det införs i stadens övriga stadsdelar.

– Vi jobbar med återbruk på flera sätt, men visionen är att återvinna allting. Man kan säga att som man har gjort tidigare, att lägga saker på en soptipp och ha stora återvinningscentraler, inte är hållbart i längden. Därför vill vi ha mindre och enklare system som kommer närmare människan, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Närhetsprincipen avgörande

I Miljöpartiet i Stockholms valmanifest beskrivs just återbruk som en av punkterna för att främja den cirkulära ekonomin i staden. Och där är närhetsprincipen en avgörande faktor, enligt Katarina Luhr, som bland annat pekar ut Bromma, Järvaområdet och Skarpnäck som områden med särskilt stora behov.

– Om återvinningen skulle minskas ned till flera olika delar, där återbruk blir som en liten lokal butik, skulle man både göra det mer tillgängligt för alla och drastiskt minska transporterna, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Konsument- och finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som själv bor i Älvsjö, är positiv till satsningarna på återbruk i Stockholm och skulle gärna se liknande modeller över hela landet.

– Det är en fantastiskt bra verksamhet och verkligen den vägen vi behöver gå, säger han vid ett besök i Roslagstulls ÅVC.

–  Vi vet att fotavtrycket från vår konsumtion är alldeles för stort, vi konsumerar som om vi hade mellan tre och fyra jordklot, vilket vi inte har. Så vi måste helt enkelt se till att vi använder våra resurser mer effektivt. Och då är just att se till att man ger ett andra liv till saker ett jättebra sätt, säger Per Bolund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Konsumentminister Per Bolund (MP) och Stockholms miljöborgarråd Katarina Luhr (MP) vid återbruket i Roslagstull. Foto: Clarence Frenker