Slut med källarsunk. MP:s Micke Seid, till vänster, vill att rockband som Palme Sköt Först, till höger, ska kunna hyra kommunal reptid per timme. Här ser vi Palme Sköt Först i sitt nuvarande habitat Hagsätra. Foto: Anders J Larsson/PSF

MP vill se kommunala rephotell i Stockholm

Checka in och betala per timme för att rocka. Så vill Miljöpartiet att stadens framtida musikliv ska säkras med kommunala rephotell. Nu ska man utreda hur det ska styras upp.

  • Publicerad 20:01, 13 dec 2018

Frågan om utrustade replokaler som hyrs per timme kallas rephotell och är en idé som har stöd av hela det grönblåa samarbetet i Stadshuset. I den nyss klubbade budgeten ingår ett uppdrag till kulturförvaltningen att utreda hur, var och när det här projektet kan bli verklighet. Och vad det kan kosta.

Enligt Miljöpartiet bör staden tillhandahålla alternativ till de replokaler som finns idag hos studieförbund och privata värdar, ofta i industriområden och källare. Partiet ser det lite som en arbetsmiljöfråga.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det vet alla som stått och harvat i något skyddsrum under en skola. Staden ska ha vettiga lokaler med bra ljus och ventilation. Och så ska där finns topputrustning och personal på plats som kan hjälpa om något går sönder, säger Micke Seid, MP:s ledamot i kulturnämnden.

Oslo är en förebild

Något mer konkret än så finns inte att säga än. Inga platser finns på förslag, inga särskilda pengar anslagna. Men frågan ska utredas och Micke Seid säger att Oslo är en förebild:

– De är steget före med kreativ infrastruktur. Oslo är mer progressiva med sina kulturkluster. Jag litar på att förvaltningen är ett bra jobb med utredningen. Vi ser ett behov av rephotell och det är en vision jag hoppas blir verklighet.

Kulturförvaltningen ska spara 45 miljoner 2019, bland annat på Kulturskolans lokaler. Är det här något Stockholm ska satsa på då?

– Jag tycker det. Staden har ett ansvar för kulturen som börjar men inte slutar med Kulturskolan. En smart stad tillhandahåller en infrastruktur för rock.

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm