Kritisk. Jimmy Baker (M) menar att de rödgröna duckar för frågan för att skydda sin rödgröna regering. Ebba Östlin (S) tycker att Baker är oärlig. Foto: Johannes Liljeson

M:s krav på de rödgröna – kräv staten på pengar eller flytta de asylsökande

Botkyrkas kostnader för asylsökande ungdomar drabbar skola och äldreomsorg. Det menar Jimmy Baker (M). "Kräv staten på mer pengar eller låt ungdomarna flytta", säger Jimmy Baker.

  • Publicerad 09:52, 12 sep 2017

Enligt en lag som trädde i kraft i juli ska asylsökande ungdomar som fyllt 18 år flytta tillbaka till Migrationsverkets boenden. Det har mött kritik då ungdomarna tvingas lämna skola och sociala nätverk som de byggt upp ute i kommunerna och många menar att de ska få bo kvar.

Socialsekreterare i Botkyrka: Hör vårt nödrop för de ensamkommande

Staten ger bidrag till de kommuner som låter ungdomarna bo kvar. Botkyrka får 1,85 miljoner kronor från juli i år till juni 2018. Alldeles för lite, enligt Baker.

– Till exempel beräknas våra kostnader för stödboenden under samma period bli 21,6 miljoner kronor. Det är alltså nästan 20 miljoner som kommunen måste få fram. Ska de rödgröna höja skatten eller ta dem från välfärd som skola eller äldreomsorg?, säger Jimmy Baker (M).

"Oärligt av Jimmy Baker"

Han tycker att majoriteten ska kräva mer pengar från regeringen. Annars måste ungdomarna flytta. 

Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande, ifrågasätter Bakers beräkningar. Hon tycker att det är dåligt av M-politikern att ställa de asylsökande ungdomarna mot andra Botkyrkabor.

– Det är oärligt att ställa människor mot människor. Jimmys skattesänkningar skulle dock urholka välfärden och göra att massa människor inte får möjlighet att vara med och bygga Sverige, svarar hon i ett meddelande till SkärholmenDirekt.

Beskedet: Ensamkommande över 18 år får stanna i Stockholm

"De låtsas som att solen skiner"

Men att ställa de asylsökande ungdomarna mot andra grupper är ofrånkomligt, menar Jimmy Baker.

– Det är de asylsökande som hamnar i kläm när staten inte betalar. Men de andra i vår kommun drabbas när majoriteten låtsas som att solen skiner och vi måste ta av våra pengar till de asylsökande.

Men medan Stockholms stad redan fattat ett beslut om att de asylsökande ungdomarna som fyllt 18 år ska få stanna i kommunen har Botkyrkas politiker inte gjort det.

– Vi tittar på vilken lösning som vore bäst för att dessa ungdomar ska kunna få avsluta sin utbildning alternativt under organiserade former byta gymnasium. Och då handlar det om fyra miljoner kronor, säger Ebba Östlin (S).

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.