LÖFTE. Oavsett om det blir multihall eller inte vill Per Håkansson se att politikerna håller vad de lovat isidrotterna. Foto: Jonny Andersson

Multihall eller inte – idrotten kräver handling

Sundbybergs idrottsledare skriker sig inte hesa trots insikten att planerandet av multihall på Sundbybergs IP haltar. För issporterna handlar projektet om överlevnad.

  • Publicerad 20:48, 12 maj 2019

Kommunalrådet Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, uttrycker oro för att multihallen på Sundbybergs idrottsplats försenas; att byggstarten inte kommer igång till hösten.

Hans oro tog inte idrottsfolket på sängen, deras har gnagt en tid. Fram till senhösten satt klubbföreträdare, tjänstemän och entreprenörer och planerade hallens innandöme. Sedan dess har det varit tyst.

– Knäpptyst. Självklart negativt. Man undrar vad som händer? säger Per Håkansson, före detta ordförande i SIK:s hockey och tilltänkt som sportchef.

Dags att ryta till

– Vi bör höja rösten för något måste hända, fortsätter han. Vi är lovade. Ishallen är under all kritik sedan många år. Att hålla igång den har kostat enorma summor. Ishall var det mest prioriterade behovet, sedan har det växt vilket vi välkomnat för all idrotts skull.

Undrar gör även Jan Kihl som leder Sundbybergs idrottsallians, en allians för stadens alla idrottsföreningar.

– Som andra hoppas jag på mer information, säger Jan Kihl.

Grundbehovet är alltså isytor samt hall för fotbollsträning vintertid. Multihallen är en politisk produkt – en allt-i-ett med två våningsplan för curling, hockey och konståkning samt övre plan med konstgräs för fotboll etcetera.

– En elefant i rummet, säger Per Håkansson och syftar på konstruktionens tålighet och troliga kostnad.

Multihall inget måste

– Vi ser ingen prestige i en multihall, det finns en kluvenhet, säger Maria Karlsson, ordförande i SIK:s huvudstyrelse. Däremot finns ett löfte sedan tre år, ett handslag mellan politiker, tjänstemän och oss inom idrotten. Vi vill att man kommer till skott. Med en ny plan om multihall inte är genomförbart.

Sveriges bästa curlingklubb spelar i landets äldsta hall med 45 år på nacken. Bland annat kan isen inte kylas till önskvärd nivå.

– Den har hyfsad funktionalitet, men är inte fräsch. För att bredda sporten behövs fler banor än dagens fyra, säger ordföranden Henrik Edlund.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt