SOLLENTUNA BRANDSTATION. Sollentunabon och sjuksköterskan Thomas Halin var ute på jobb i Upplands Väsby med ambulansen när någon stal munskydd från båren. "Man blir förbannad, så fruktansvärt egoistiskt", säger han. Foto: Privat

Munskydd stals från ambulansbår

I måndags natt var sjuksköterskan Thomas Halin ute på ambulansjobb i Upplands Väsby. Men när han var inne hos en patient passade någon på att stjäla munskydd från båren som stod i trapphuset.

  • Publicerad 12:15, 26 mar 2020

Vi märkte direkt när vi kom ner till båren igen att det fattades grejer.

Sjuksköterskan Thomas Halin, 29, blev tillsammans med sin kollega, som är ambulanssjuksköterska, kallade på jobb till Upplands Väsby natten till tisdag. Detta var
Expressen först att berätta om.

När Sollentunabon Thomas och kollegan kommit fram ställde de båren i trapphuset eftersom hissen var för liten. Under det fem minuter långa besöket inne hos patienten väntade kollegan utanför och hörde då att en dörr stängdes, antingen en lägenhetsdörr eller ytterdörren.

– Vi märkte direkt när vi kom ner till båren igen att det fattades grejer. Vi hade en extra väska med munskydd och plastförkläden, och det fattades 5-6 munskydd, berättar Thomas Halin för Vi i VäsbyDirekt.

Och den som försett sig med munskydd visste vad den tog.

– Halva väskan är genomskinlig, så man ser vad det finns för material inuti. Munskydden som stals var operationsmunskydd, sådana som tandläkare använder. Det fanns lite mer avancerade i väskan också, med ventiler och filter, men de var kvar. De visste vad de var ute efter.

All skyddsutrustning behövs

Det här var nattens fjärde jobb och all skyddsutrustning behövs.

– Man blir förbannad och ganska tom. Det är få människor som inte vet om att det råder brist på skyddsutrustning. Det här är är riktigt egoistiskt gjort, säger han.

Vid nästan alla jobb Thomas åker ut på så här i coronatider använder han skyddsutrustning.

– Vi behöver det vid i princip varje patientbesök. Det har funnits tillräckligt med skyddsutrustning i ambulansen vid varje pass, vi är prioriterade. Men jag såg på nyheterna senast i går kväll att man söker hjälp att få fram mer utrustning.

Han uppmanar alla att lyssna på myndigheternas rekommendationer om coronaviruset och hur man gör för att hindra smittspridning.

– Dit hör inte att stjäla munskydd från ambulanspersonal, säger han.

Stockholm Direkt