Munsöbonde bestulen på djur

Stämningen är dämpad på Bona gård. Anledningen är att sju ungtackor stulits. – Djuren är våra medarbetare som vi månar om, säger bonden Adam Giertta.

  • Publicerad 15:23, 11 aug 2017

Jag har helt ärligt aldrig hört talas om det tidigare

Vid Adam Gierttas gård på norra Munsö vandrar ungtackor fritt. Det utnyttjade någon eller några med onda avsikter och stal nyligen djur.

– Vi har bara tackor, inga lamm. De här sju tackorna som blev stulna är ungtackor. De går för sig själva och syns från vägen. Jag har aldrig haft en tanke på att någon skulle stjäla djuren, säger han.

Djuren saknades förra lördagen när de inte var på platsen de brukar vara. Eftersom de normalt brukar röra sig ganska fritt på området dröjde det till måndagen innan Adam Giertta polisanmälde.

– Vi tror att det var på lördagen de stals, men det kan vara lite svårt att veta. Polisen tar det absolut på allvar, vilket jag tycker är bra, säger han.

Ovanlig händelse

Adam Giertta uppskattar att det ekonomiska värdet för ungtackorna uppgår till omkring 1 000 kronor styck, men det är inte den ekonomiska förlusten han tänker på mest.

– Det ekonomiska värdet i en tacka är att hon producerar lamm. Sedan är naturligtvis individens värde och det jobb hon gör värt mer än 1 000 kronor, säger han.

Enligt polisen är det ovanligt att liknande händelser sker på Mälaröarna.

– Jag har aldrig hört talas om det tidigare, säger Lena Törnblom Löfquist, kommunpolis.

Polisen har inte inlett någon förundersökning och fallet är tillsvidare nedlagt.

– Dyker det plötsligt upp information om vem som har gjort det här eller fåren hittas öppnas ärendet. I nuläget finns inga spår att gå på, inga vittnen eller något att jobba med, säger Lena Törnblom Löfquist.

Polisen hoppas att någon ska ha sett något av intresse.

– När det kommer ut i media kan det vara någon som har sett sju tackor föras iväg. Polisen tar gärna emot tips, säger hon.

Vill inte stänga ute folk

Efter stölden känner Adam Giertta att han kan komma att bli mer misstänksam.

– Jag är färgad av det här just nu. Det jag kan tycka är tråkigt i förlängningen är att jag har fått en annan bild av folk som rör sig runt hagarna. Vi har kättingar och bommar som jag inte tycker att vi alltid måste ha, men nu sitter varenda kätting uppe och bommarna är stängda. Det är tråkigt att det ska behöva vara så. Det är inte önskvärt att behöva stänga ute folk, men det är det minsta vi kan göra nu för att hindra fordon från att ta sig in till djuren, säger han.

Händelsen har fått Adam Giertta att tänka till extra noga hur nära vägen han vågar ha sina djur framöver.

– Vi ska bygga ett nytt ko­stall och det hade jag tänkt lägga precis bredvid Löten­vägen. Nu tänker jag till om det verkligen ska ligga så nära vägen. Nu får vi nog tänka ett varv till. Men vi kan inte sluta med produktionen, ­säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

”Fet fest” utlovas innan Fabriken stänger porten

Nyheter Ekerös ungdomskulturhus Fabriken ska stänga. Men verksamheten försvinner inte tyst och stilla. – Vi slutar med flaggan i topp, säger Johan Wallnäs på Studiefrämjandet.fredag 25/5 16:00

KRÖNIKA: Är du schysstast i Mälarötrafiken?

Krönika Det har handlat mycket om cyklar på senaste tiden. Om mina egna bortcyklade klenoder för två veckor sedan (fortfarande borta! Alla tips uppskattas!) och om en cykelpendlares längtan efter en smidig...fredag 25/5 15:38

SD vill få ny lokal chans

Nyheter Efter en mandatperiod som slutade med två tomma stolar laddar Sverigedemokraterna upp på nytt. Kent Einarsson är nya toppnamnet.fredag 25/5 15:29

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter