En skogsmus smet in. Foto: Mostphotos

Musbajs hittat i boendes hår på äldreboende

Musbajs hittades i en boendes sängkläder och hår på äldreboendet Villa Drevviken. Tre andra lägenheter på boendet var också drabbade. Händelsen har nu lex Sarah-anmälts.

  • Publicerad 12:11, 29 okt 2019

Det var personalen på Villa Drevviken, ett av stiftelsen Stora Sköndals äldeboenden, som en morgon såg en mus springa förbi på en boendes säng, och fick syn på spillning i sängkläderna och i den boendes hår. Senare samma dag hittades musbajs på golvet i tre andra lägenheter på entréplan på äldreboendet.

– Det var en skogsmus som smitit in. De boende fick omgående flytta till nya rum. Anhöriga informerades om händelsen och den tillfälliga flytten underlättades genom god förståelse om situationen, säger Lena Hjälmrud som är marknads- och kommunikationschef på Stora Sköndal.

Märken i soffa

Villa Drevviken kontaktade fastighetsägaren, placerade ut fällor och installerade rörelselarm. Larmet gav utslag i ett av rummen där det också upptäcktes märken i en soffa.

– Fällorna lyckades dock inte fånga musen och en skadedjursbekämpare kontaktades. Troligtvis hade musen tagit sig in genom en mycket liten springa i en fransk balkong för att söka värme och mat, säger Lena Hjälmrud.

Efter händelsen har stiftelsen informerat hela verksamheten om att i framtiden ta kontakt med skadedjursbekämpare direkt. Springan i den franska balkongen är åtgärdad, mus och soffa är avlägsnade och de boende har flyttat tillbaka till sina lägenheter.

Verksamheten har nu lex Sarah-anmält händelsen i slutet av oktober till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Lex Sarah anmälan gjordes då vi alltid ska anmäla missförhållanden i verksamheten för att våra boende ska få god omvårdnad och leva under trygga förhållande. Ett arbete som vi tar på största allvar och alltid vill bli ännu bättre på.