Forskare. Annika Larsson på Uppsala Universitet. Foto: Mikael Wallerstedt

Musei-utställning ändras efter "absurd" debatt

Utställningen Viking Couture har uppdaterats. – Det är ett väldigt känsligt ämne, säger forskaren Annika Larsson.

  • Publicerad 08:27, 1 nov 2017

Ena-Håbo Tidningen berättade nyligen om utställningen Viking Couture där en återskapad grav utgör det centrala i utställningen. I graven ligger en kvinna klädd på ett för många kanske överraskande sätt. Nämligen i silkestyger som vittnar om kontakter i andra delar av världen. 

– Det känns viktigt i dagens samhällsdebatt att visa. Vad är svenskt, vad är inte? De här utbytena och dessa flöden. Människor har i alla tider inspirerats av sin omvärld och fångat upp sådant som kan vara mönster och språk, sa verksamhetschef Linda Karlsberg.

Föga anade hon vilken debatt det skulle bli. När forskaren Annika Larsson berättade att hon funnit arabiska tecken på ett vävt sidenband och orden Ali och Allah blev det en världsnyhet som plockades upp av stora medier i bland annat USA. Det följdes av att en amerikansk forskare vid namn Stephennie Mulder twittrade om upptäckten.

"Kära, Hela Världen. Viking, 'Allah' textil har faktiskt inte Allah skrivet på sig. Vikingarna hade mycket kontakter med den arabiska världen. Den här textilen? Nej", inledde hon en 60 inlägg lång twittertråd. Utställningen har därefter väckt ilska bland en del människor som inte vill se en koppling mellan vikingarna och den islamiska världen. 

– Jag vill nu att innehållet i utställningen ska förtydligas för att det är en så stor debatt, den är absurd. Därför gör museet och jag tillsammans ett tillägg i utställningen, säger Annika Larsson.

Enligt uppgifter till Ena-Håbo Tidningen har Larsson tvingats ta emot hot. Själv kallar hon det för ett känsligt ämne, men att arbetet fortsätter.

– Vi fick pengar häromdagen till att slutföra redan påbörjade DNA-analyser av de mänskliga kvarlevorna i de här gravarna. Det kan ge oss svar på om det här var en nordisk viking eller om det kanske handlar om någon som var här på besök. Det behöver inte bara röra sig omhandel eller plundring så fort man pratar om vikingar, säger hon. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Blåljus: Sjuksköterskor misshandlade på lasarettet

Nyheter Två sjuksköterskor blev misshandlade på lasarettet och dubbla bedrägerier har anmälts i Enköping under midsommarhelgen.måndag 25/6 13:38