Matteläraren och mentorn Urban Hultström har öppnat upp sitt hem för sin elev Mushtaq Rahimi. Foto: Louise Bornhall

Mushtaq, 17, förlorade sitt hem - då ryckte matteläraren in

Järfällaeleven Mushtaq Rahimi blev över en natt tvungen att lämna sitt hem på ett boende för ensamkommande ungdomar. Då ryckte hans mattelärare på Järfälla gymnasium in.

  • Publicerad 16:22, 11 okt 2017

Om jag flyttar förlorar jag allt. Skolan och mitt kompisnätverk.

För några veckor sedan fick Mushtaq Rahimi sin ålder uppskriven av Migrationsverket, från 17 till 18 år. Att han själv vet att han är 17 och att det är vad hans afghanska ID-kort visar räckte inte. I samma veva fick han avslag på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd.

Då kom beskedet att han behövde lämna boendet för ensamkommande ungdomar som han bodde på i Kungsängen – redan dagen därpå.

– Jag packade alla mina grejer, och det var svårt att sova den natten. Allt var oklart för mig, säger Mushtaq Rahimi.

Han kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan och går nu första året på ekonomiprogrammet på Järfälla gymnasium.

Där kom också räddningen.

Samma morgon som han behövde lämna boendet kom hans mentor och mattelärare Urban Hultström och hämtade honom.

– Jag förstod allvaret i situationen och tyckte mig se en möjlighet att hjälpa till, säger Urban Hultström.

Han och hans fru öppnade upp sitt hem för Mushtaq som bor där sedan några veckor tillbaka, med eget rum och kök. Nu tittar Urban på Youtube-videor för att lära sig laga afghansk mat.

– I mitt perspektiv som mentor var det självklart att göra vad jag kunde. Jag försöker bara vara en engagerad medmänniska i en väldigt knepig tid som det är nu, säger Urban.

Har kämpat för en framtid här

Mushtaq Rahimi är väldigt glad och tacksam över att få bos hos sin lärare. Alternativet var att flytta till ett av Migrationsverkets boenden i norra Sverige, samtidigt som han skulle ryckas bort från sitt liv här.

– Jag har kämpat för att skapa en framtid här. Om jag flyttar förlorar jag allt. Skolan och mitt kompisnätverk, säger han.

Mushtaq anser att han ändå har haft tur, vilket många andra inte haft:

– Jag fick en chans genom Urban. Många har det inte så, de flyttar runt eller sover på gatan.

Urban Hultström pekar även han på att det är många som drabbas.

– Jag tror att många mår dåligt nu. Också lärare som inte vet hur de ska hantera situationen när ungdomar får olika besked om utvisning och någon säger att de har en annan ålder, säger han och fortsätter:

– Mushtaq håller på och skapar en framtid med en möjlighet att försörja sig själv. Han ska inte känna sig som en belastning.

Så svarar kommunen

I Upplands-Bro kommun tar Migrationsverket över ansvaret när den asylsökande fyller 18 år under en asylprocess och får avslag eller inte har fått besked ännu, eller om personens ålder är uppskriven. Reglerna skiljer sig åt från kommun till kommun.

Vår systertidning Upplands-BroBladet har tidigare skrivit om Mushtaq Rahimis fall. Sara Borg, enhetschef på Barn- och ungdomsenheten i Upplands-Bro kommun sa då till tidningen att

"Det är statens ansvar när man har fått avslag. Jag kan inte uttala mig om något specifikt ärende, men jag vet att våra handläggare förbereder alla på hur processen går till. Det pågår en diskussion på kommunen hur man ska göra framöver."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Beskedet: Jakobsbergs kvarn ska byggas upp igen

Nyheter Kan stå klar 2019 Frågan om att bygga upp kvarnen i Jakobsberg, som brann ner 2005, är en hjärtefråga för många Järfällabor. Samma vecka som valet i september ska återuppbyggnaden tas upp i kommunstyrelsen.torsdag 21/6 14:34

Ge dig ut på sjön – utan egen båt

Nyheter Sjölivet i Västerort och Järfälla som inte kostar skjortan En av alla fördelar med att bo i Västerort och Järfälla sommartid är såklart närheten till Mälaren. Stranden i all ära men ibland vill man kanske njuta av sjön utan att behöva hoppa i plurret. Här är...torsdag 21/6 12:42