”Musik är mat för själen”

Afrikanska rytmer hördes ut till industriområdet utanför Moyolo yogastudio. I lokalen var det svettigt, snabba takter, stora leenden, och hög energi när Enköpinsbon Dennis W Wandera höll afrodansklass och hans barndomsvän Moses Omakadia komponerade med trummor.

  • Publicerad 11:46, 12 feb 2018

Kenyansk dansare och kreatör

Den gråkyliga lördagseftermiddagen förvandlades till att bli betydligt varmare när den kenyanska dansaren och kreatören Dennis W Wandera ledde afrodansklass 3 februari.

– Jag ska ta er på en resa genom Afrika. Tona in er i musiken och känn vibrationerna i kroppen. Vi börjar i Västafrika för att bygga grunden, säger han på engelska och slår på en låt.

Runt 15 deltagare dansade i takt med moderna och traditionella afrikanska låtar. Fötter stampade taktfast i golvet, armar lyftes upp i taket och höfter svängde ihop med musiken och trumslagen. Den andra halvan spelade Dennis barndomsvän Moses Omakadia enastående rytmiskt på trummor.

Ville fortsätta trumma tillsammans

Det var Monika Vasic som driver Moyolo som bjudit in Dennis och Moses. Hon och Malin Lagström som har mediyoga i Moyolos lokaler arrangerade en kultur- och yogaresa till Gambia i januari, där gruppen bland annat fick lära sig trumma och dansa afrodans. Många köpte med sig trummor och ville fortsätta dansa och trumma tillsammans.

– Dennis har haft dansklasser här förut men det var efter resan som vi ville starta igen, säger Monika.

– Musik är mat för själen, säger Moses.

Sluta aldrig att drömma

Dennis har bott i Enköping i fyra år med sin sambo som är svenska. Både han och Moses växte upp i ett tufft område utanför Nairobi.

– Dans är ett sätt att uttrycka mig, frihet. Det är också ett sätt att hela mig själv och att inspirera andra, säger Dennis.

De åker en eller ett par gånger om året till Nairobi för att ge tillbaka till samhället: De har med vänner och familj grundat Middle South Primary School i ett slumområde och projekt med sport, musik och dans som heter Michezo halisi.

– Vi vill lära dem att bli sina egna förebilder. Ni kan göra det själva, ge aldrig upp, sluta aldrig att drömma, säger Dennis.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Smet från hotellnota

Nyheter En man i 40-årsåldern bodde på hotell i Enköping i sex dagar, från lördag till torsdag – sedan smet han. Mannen, som inte är Enköpingsbo, lämnade sitt rum tidigt på morgonen. Då hade han slagit...onsdag 23/5 11:49

Stjärntränaren säljer sin hästgård i Enköping

Nyheter Nu säljer stjärntränaren och den förre förbundskaptenen i hästhoppning, Sylve Söderstrand, sin gård i Rekasta utanför Enköping.tisdag 22/5 11:26