Musikalen som spelas en enda dag

Kulturskolan har i ett år arbetat fram sin version av musikalen Rent. På fredagen den 8 november spelas den både för första och sista gången.

  • Publicerad 10:40, 7 nov 2019

Musikalen om några unga och socialt utstötta som bor på ett loft i ett rivningshus hade urpremiär i New York 1996 och Sverigepremiär 2001.

Kulturskolan i Enköping har satt upp den tidigare, 2014. När den nu sätts upp igen är det med nya aktörer.
Sångpedagogen Cecilia Pekkari är en av dem som lett arbetet. Hon säger:

– Det är som alltid, med en månad kvar känns det som kaos och när man närmar sig premiär känns det bättre och bättre sen blir det fantastiskt när det är föreställning.

Förutom genrepet på torsdagen spelas föreställningen två gånger för skolelever och en gång för betalande publik.

– Vi är jätteglada för att vi fått så bra respons från skolorna vi bjudit in, det kommer nog bli fullt i salongen på båda skolföreställningarna, berättar Cecilia Pekkari.

Vad har varit svårast?

– Musikal är ju en svår form, det är ingen enkel musik att sjunga och man ska få ihop sång, teater och dans.

Kulturskolans elever i den äldre musikalgruppen har arbetat sedan hösten 2018 med "Rent". Fram tills för nyligen har de träffats en gång i veckan och övat.

– De senaste två veckorna har vi varit nästan varje kväll på plats på Joar och övat flera timmar om dagen, säger Pekkari.

Kulturskolan gör en förkortad version av "Rent".

– Eleverna vill göra något stort, du vet "Broadway", och vi försöker gå så nära det vi kan, men det går inte att repetera in en musikal som är nästan tre timmar, därför gör vi den i en version som är en och en halv timme.

Musikalen berör tunga ämnen som utanförskap, AIDS och livskriser.

– Tunga, men viktiga ämnen. Det är därför som vi inte bjudit in små barn, säger Cecilia Pekkari.

De medverkande är mellan 14 och 27 år, samtliga är från Enköping.

Nyligen fick gruppen ta emot ett av Lions stipendium.

– Jättekul, för eleverna gör verkligen ett enormt jobb, de har lyckats jobba ihop sig på samma bana mot ett gemensamt mål, säger Cecilia Pekkari.

Och nu spelar ni "Rent" under en enda dag, sedan är det slut. Hur känns det?

– Det ärt såklart kort tid, men det är publikmässigt svårt att göra fler föreställningar, nu har man en chans att se föreställningen och vi hoppas att många ska komma på fredagskvällen för det är en fantastisk föreställning.

Rent på kulturhus Joar

Vad: Musikalen "Rent".

Vilka: Kulturskolans äldre musikalgrupp.

Var: Kulturhus Joar.

När: Fredag kl 19.

Biljetter: Vuxna 100 kr, barn (under 18) 20 kr

Stipendiater. Nyligen fick musikalgruppen ett av Lions stipendier för 2019. Det delades ut i gamla tingshuset. Foto: Bengt Johansson

Helgens blåljus: Sprang med glasögon / Slagträ på mopeden / Polisen tog bilen mm

Nyheter En stal glasögon och sprang till bilen. En annan körde stulen moped och en tredje fick lämna ifrån sig bilen då han saknade körkort. Det är några av punkterna i Blåljusrapporten från helgen.måndag 24/2 11:36