Skogsbarn. Malin Sallstedt är uppvuxen i Glömstas skogar och började sin musikaliska bana i musikklass på Södertörns friskola. Foto: Claudio Britos

Musiken förde Malin hem till Huddinge

Malin Sallstedts musikaliska resa har tagit henne bort från barndomens Huddinge och halvvägs över jorden – från Trondheim till New York. Nu är hon tillbaka i Huddinge för att ta nästa musikaliska kliv med debutalbumet Bloom Free.

  • Publicerad 08:50, 4 maj 2019

Debut. Bloom Free är Malin Sallstedts debutalbum.

Med hjälp av ett konstnärsstipendium från Huddinge kommun och det Malin Sallstedt själv kallar ”ett förnuftigt val” är hon sedan i höstas tillbaka i barndomens Huddinge. Vi träffas utanför SMI, Stockholm musikpedagogiska institut, som sedan två år tillbaka utbildar musikpedagoger i lokaler på campus i Flemingsberg.

Malin har precis kommit ut från en gehörslektion. Det är hennes första år på utbildningen och första året tillbaka i Huddinge. Hon är uppvuxen en knapp timme från plugget, i Glömstas skogar längs med Gamla Stockholmsvägen.

– Jag var ett skogsbarn och ensambarn. Jag sprang omkring mycket i min egen värld, säger Malin Sallstedt.

Fann tryggheten i jazzen

Hon pratar snabbt och sprudlande med ett skratt som bubblar under ytan. Men vägen tillbaka till Huddinge har varit allt annat än rak. Att hålla på med musik har för Malin alltid varit självklart, men snart blev också sviktande självförtroende en lika självklar följeslagare.

– Det var alltid självklart att det var jag som skulle sjunga på skolavslutningarna under uppväxten i Huddinge. Men ju äldre jag blev desto mer kom andra saker emellan som för många unga tjejer – dåligt självförtroende och osäkerhet. Jag började hålla tillbaka ganska mycket.

I gymnasiet föll Malin för Chet Baker, Billie Holiday och Monica Zetterlund. Jazzen blev hennes nya trygghet, där hon vågade använda sin röst. Men med jazzen kom också nördigheten och prestationsångesten. Man skulle plugga på rätt skolor och lyssna på rätt musik. Hon flyttade först till Bollnäs, sen till Skurup och slutligen till Trondheim.

Det var förnuftet som tog mig hem. När jag var i musikerbubblan så tänkte jag inte ens på att undervisa. Jag skulle ju hålla på med min konst.

– Jag ville lära känna mig själv utanför Sverige. Jag pluggade musikvetenskap och spelade med ett jazzgäng där, provade mig fram. Men de började bli upptagna med andra band och projekt. Då kom jag att tänka på gitarrlektionerna jag tog när jag var femton på ABF i Huddinge. Jag ville bli mer självständig, så jag köpte en gitarr och började kompa mig själv.

Hon slutade lyssna på all ”hipp jazz” och letade sig tillbaka till rötterna, till allt det som spelades hemma hos mamma och pappa i Glömsta – Joni Mitchell, Bob Dylan, Neil Sedaka. Hon satte sig på ett flyg till New York, gick en kurs i låtskrivande och började skriva.

”Förnuftet tog mig hem”

Det var tre år sedan. Nu har hon landat musikaliskt i det poppiga och folkiga, med ett drag av jazz i sin djupa sångröst, och släpper i maj resultatet på sitt debutalbum ”Bloom Free”.

Tre snabba

Favoritartist just nu? Courtney Marie Andrews.

Vad lyssnar du på när du behöver stöd? Michelle Willis – See Us Through.

Bästa smultronstället i Huddinge? Café Nytorp och hela oasen Gamla Stockholmsvägen.

– Veronica Maggio är en superfavorit och på sätt och vis en inspirationskälla. Särskilt det textmässiga. Jag gillar melankolin och det vardagliga. Hon sätter förstoringsglas på känslor och tankar. Det är nog lite Maggio i mig ändå.

För att färdigställa albumet har hon fått hjälp av Huddinge kommuns konstnärsstipendium.

Men det var inte arbetet med albumet som tog henne hem från Norge.

– Det var förnuftet som tog mig hem. När jag var i musikerbubblan så tänkte jag inte ens på att undervisa. Jag skulle ju hålla på med min konst. Men när jag bodde i Oslo blev jag inkastad som vikarie och det kändes jättebra. Jag älskar att jobba med människor och det är ett yrke som ger mening och där jag kan vara mitt flummiga sprudlande jag.

Albumet släpps 24 maj

Gör: Artist och låtskrivare och studerar samtidigt till musikpedagog på SMI i Flemingsberg.

Ålder: 28 år.

Från: Glömsta, men bor nu i Hammarby sjöstad.

Aktuell med: Debutalbumet ”Bloom Free” (Havtorn Records) som släpps den 24 maj på alla digitala plattformar och på vinyl. Tre singlar finns redan ute. Har fått konstnärsstipendium från Huddinge kommun.

Den 24 maj har Malin Sallstedt releasekonsert på Teater 3 på Rosenlundsgatan på Södermalm. Biljetter kan köpas på kulturbiljetter.se.