Initiativtagaren. Dirigenten Niklas Tamm reagerar med ilska mot politikernas planer för Kulturskolan. Nu ordnas en stor konsert i Högalidskyrkan. Foto: Mostphotos / Anand Vadivelan V

Musiker gör protestkonsert för Kulturskolan

På söndag samlas drygt 100 musiker och sångare och framför Mozarts Requiem i Högalidskyrkan – en protest mot nedskärningarna inom Kulturskolan.

  • Publicerad 11:18, 9 jan 2019

Orkesterdirigenten Niklas Tamm är en av dem som reagerat på stadens nya budget som innebär att 45 miljoner kronor mindre ska gå till kulturen i Stockholm, och därmed till Kulturskolan.

– Jag blev ledsen och tänkte "inte igen". Jag tycker att man ständigt missar att lyfta fram hur otroligt mycket positivt jobb Kulturskolan gör och hur viktigt det är för vårt samhälle, säger han.

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm

Han skrev ett inlägg på Facebook som snabbt spreds bland professionella musiker i Stockholm och som nu lett till en Mozart Requiem-protest med drygt 100 medverkande. De uppträder i Högalidskyrkan klockan 16 nu på söndag utan ersättning och med fritt inträde.

– Dels har det ett starkt symboliskt värde. Det visar att vi är många som bryr oss och samlas kring det här. Vi hoppas att vårt budskap ska nå fram till politiker, att vi är många som tycker det är viktigt med Kulturskolan, säger initiativtagaren Niklas Tamm.

Fyller viktig social funktion

Utan Kulturskolan skulle kultur bli en intern angelägenhet för privilegierade familjer snarare än att fylla en viktig social och trygg funktion för stadens barn och unga, menar han.

– Det är viktigt socialt för barn och unga, något som både jag och mina kollegor kan vittna om. Man har ett hem, en fast punkt när man är barn och ungdom och inte riktigt hör hemma någonstans. Många får en identitet och ett sammanhang i Kulturskolan på samma sätt som i idrotten, säger initiativtagaren Niklas Tamm.

Kulturskolan sparar kvarts miljon på att flytta

Han berättar också att de ska starta en insamling inom kort.