Muslimernas motsvarighet till julafton

– Eid al-adha är vår största högtid, vi firar i tre dagar. Fatima Mohamed är på väg till morgonbönen i Ungdomens Hus i Rinkeby.

  • Publicerad 10:15, 9 sep 2017

”Eid al-adha går att
jämföra med julafton, även om vi inte har någon Kalle Anka.”

Bönetillfällena i Ungdomens Hus avlöser varandra mellan klockan 8 och 9.30. Köerna är långa in till bönen under muslimernas stora högtid Eid al-adha.

– Den här dagen går alla till bön i moskén, sedan går man hem och äter frukost med familjen. Barnen får presenter och godis, eller pengar att handla för.

Alla är finklädda, som till fest.

– Ja, nya kläder är något absolut, det gäller för alla.

Hon tillägger:

– För alla som har råd, förstås. Inte alla har det. Det är också viktigt att dela med sig till behövande under den här helgen.

Under eidbönen räcker inte sporthallen till. Överallt, på läktarna, i trapporna, står bedjande. Alla ber tillsammans. Men männen har en ingång och kvinnorna en annan. Det är långa köer på båda ställena.

– Jag får vänta till nästa gång, säger Fatima Mohamed, det gick inte att komma in.

Hon väntar in sina tre döttrar, så att de kan gå in tillsammans.

– De är på väg från Tensta.

Fatima Mohamed har studerat till socionom, men bytte inriktning efter ett års studier. Nu läser hon till folkhälsovetare vid högskolan i Västerås istället.

– Jag kände att det var det som behövdes, säger hon. Många vet inte hur man ska leva här, i sitt nya hemland, vad man ska äta, och att man ska vara fysiskt aktiv.

Hon har arbetat som kunskapsspridare i Järva. Under tre år har hon informerat somaliska föräldrar om betydelsen av att vaccinera sina barn mot mässlingen och röda hund.

– Jag vet av egen erfarenhet hur viktigt det är. Min yngsta dotter blev sjuk, men klarade sig.

Eid al-adha firas i två eller tre dagar, det är lite olika i olika länder. Men Fatima Mohamed kommer inte vara ledig så länge.

– Nej, jag jobbar varje helg på ett gruppboende. Nu ska jag jobba natt.

Men en dags firande blir det i alla fall med familjen.

– Ja, eid al-adha är en stor familjehögtid, vår största. Den går att jämföra med julafton, även om vi inte har någon tradition med Kalle Anka.

Mer om Eid al-adha

Eid al-adha firas varje år ungefär 70 dagar efter fastan, ramadan, och dagen efter att de som vallfärdat till Mecka har kommit hem.

Muslimer firar eid al-adha till minne av Ibrahims (i Bibeln Abrahams) villighet att offra sin son enligt Guds order, en berättelse som finns både i Koranen och Gamla Testamentet. (Gud skonar sonen och ersätter offret med ett får, om någon undrar.)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.