Moskén i Rågsved ligger i en företagslokal på Hardemogatan 1. Foto: Google

Muslimsk församling vill bygga ny moské

Den muslimska församlingen i Rågsved växer kraftigt och får inte längre plats i sina lokaler. Nu ber de staden om hjälp att få bygga en ny moské.

  • Publicerad 16:54, 21 nov 2019

Islamic Center Sweden, som driver moskén i Rågsved, har vuxit ur sina lokaler. Varje fredagsbön samlar 1 500 personer och under en vecka deltar 3 500 personer i olika bönestunder och aktiviteter, enligt församlingen. Moskén räcker inte längre till.

– Ibland måste vi neka besökare som vill komma in och be, de får stå i korridoren och i hallen och det fungerar inte, säger Rohullah Khairzai, ordförande i föreningen.       

Nu ber de stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör om hjälp att få tillgång till mark där de kan bygga en ny moské. Församlingen skulle i så fall bekosta bygget. I väntan på det vill de få hjälp att hyra en större lokal i området.

Får nej av stadsdelen

Stadsdelen svarar att de inte kan hjälpa till, varken att hitta ny lokal eller ta fram mark, men att församlingen kan vända sig till exploateringskontoret med frågan.  

Moskén i Rågsved spelar en socialt viktig roll i området och det bör vägas in i sammanhanget, menar Rohullah Khairzai. Bland annat deltar de i nattvandringar och olika lokala nätverk och hjälper till när det är valår att få folk att rösta.

– Vi når många som bor i Rågsved och Högdalen, som kommer till oss. Vi jobbar aktivt för att motverka våld och kriminalitet och har bra kontakt med olika myndigheter. Allt för att hjälpa vårt område. Så vi är mycket mer än bara en plats dit man kan komma och be.

Moskén har funnits i drygt tio år och ligger på Hardemogatan 1.