Muslimskt gravkvarter i Silverdal uppskattat

Numera finns det ett muslimskt gravkvarter på Silverdals griftegård.  – Det är uppskattat. Nu slipper man åka till andra kommuner för att begrava eller hälsa på sina anhöriga. Det säger Ayhan Korkmaz, ordförande för muslimska församlingen i Sollentuna

  • Publicerad 20:15, 12 nov 2017

Sedan den första november finns det ett muslimskt gravkvarter i Silverdal, med plats för ungefär 125 gravar. Här kommer alla gravar vara orienterade så att om den avlidne ligger på sin högra sida kommer ansiktet att vara vänt mot Mecka. 

Här finns också en ceremoniplats med tre granitblock för placering av kistan. Här kan de anhöriga samlas och ta farväl.

– Jag har som begravningsombud kämpat för det i över två år. Vi har haft många hinder på vägen men till sist segrade förnuftet och rättvisan. Det säger Barkat Hussain, begravningsombud i Sollentuna. Han fortsätter:

– Enligt lagen ska gravplatser för alla finnas inom rimligt avstånd från hemförsamlingen och den avlidnes och anhörigas önskan respekteras. Kvarteret som invigdes idag är mycket välkommet och stor nyhet för kommunens muslimer.

Även Ayhan Korkmaz är positiv till det nya gravkvarteret, som minskar resvägarna för många med avlidna muslimska anhöriga. Skillnaden mellan dessa gravar och andra är framför allt riktningen på gravarna. Annars, säger han, är det inga problem att blanda muslimska och till exempel kristna gravar.

– Man kan beblandas – det finns inga hinder för det. Alla är vi Guds skapelse och Gud tycker lika mycket om oss allihopa.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

(S) nya gruppledare laddar för valet

Nyheter Möt Socialdemokraternas Joakim Jonsson Valet i september närmar sig. Vi i Sollentuna har därför tagit en pratstund med alla partiers gruppledare – för att få veta mer om vilka de är som privatpersoner och vilken fråga som är viktigast för...tisdag 17/7 15:48