Mustafa, 11 år, vann finalen tillsammans med Kaj Engström mot Julius, 7 år, och Tony Apéria. Foto: Johannes Haddad

Mustafa, 11, vann i "Schackholmen"

Det blev en förstaplats för elvaårige Mustafa, som tillsammans med Kaj Engström vann finalen i Skärholmen centrums schackturnering.

  • Publicerad 12:19, 13 mar 2020

Turneringen, som av tidningen SkärholmenDirekt kallas Schackholmen, anordnades i lördags av den lokala schackklubben SK 127 Skärholmen i samarbete med Skärholmen centrum. Bland deltagarna fanns, bland schackintresserade barn och ungdomar, också politiker och tjänstemän från stadsdelen.

Barn spelade i lag med de vuxna vid samma bräde. Spelarna gjorde var sitt drag och fick inte prata med varandra under matchen.

Redan efter de två första omgångarna såg det ljust ut för schackläraren Kaj Engström och Mustafa, 11 år gammal med ett års schackerfarenhet:

– Jag tycker jag är bra, men jag måste fortsätta. Man kan alltid bli bättre, sade Mustafa efter matchen.

Den tredje matchen spelades mot Ahmed och Yousif.

– Vi hoppas på Remi, sade Ahmed innan matchen med dröm-duon.

Men hoppet om oavgjort grusades efter bara några minuter, då Kaj och Mustafa tog sin tredje vinst på lika många matcher. I slutspelet fortsatte segertåget, och de två tog hem turneringens förstaplats, och priset på tusen kronor.

Sommarjobb på bank

Turneringen hade ett socialt fokus, sade Johannes Haddad, som förutom att vara Mustafas stolta lärare på Engelska skolan, också är ordförande för SK 127 Skärholmen. Han menar att schack absolut kan vara en social sport. Trots att man under själva matcherna ofta måste knipa igen:

– Det finns en gemenskap också inom schack. Särskilt under träningsmatcher och mellan matcherna på tävlingarna.

En del av tanken med just den här turneringen är just det. Att vuxna och ungdomar ska träffas och knyta kontakt:

– Vi vill att folk ska mötas som kanske aldrig hade träffats annars. En gång var det tre elever som fick ett erbjudande om sommarjobb på bank efter en schackturnering vi hade.