Bagare. Fittja Bureks ägare Mustafa Salihovic’ äter själv burek varje dag. Han tröttnar aldrig. I Bosnien är det många som äter rätten flera gånger om dagen, menar han. Foto: Frida Wänelöf

Mat från Balkan. Mustafa och Alma Salihovic´ serverar förutom den kända bureken även baklava med valnötter, körsbärs- och äppelpaj och Cokta, en läsk från forna Jugoslavien.

Klassisk burek. ”Säger du burek i Bosnien då får du automatiskt med köttfärs, men här säger många burek med ost, busek med spenat eller burek med potatis”, säger Mustafa Salihovic´. Ett tag testade de att servera sallad till bureken. Det fungerade inte. Den ska ätas med yogurt från Bosnien, menar han.

Mustafa gör bureken från Fittja rikskänd

Om tio år kommer bureken ha blivit lika populär som kebaben har blivit i Sverige. Det tror Mustafa Salihovic´ som hoppas på att kunna baka burek i Fittja tills han går i pension.

  • Publicerad 12:00, 13 jun 2017

– En del säger att det är som att göra pizza, men det är fel. Det här är svårare, säger Mustafa Salihovic´och kastar upp degen i luften tills den är lövtunn.

Det är i alla fall svårare i början. Men efter 20 år som burekbagare har han blivit proffs. Viktigast är att få degen tunn och köttet lagom salt, berättar han.

Mustafa Salihovic´ jobbade sju år som gruvarbetare i Slovenien, innan det blev kris och han blev av med jobbet. En kompis frågade om han inte ville baka burek istället.

– Efter två månader kunde jag nästan allt, säger Mustafa Salihovic´.

Hans fru, Alma Salihovic´ skrattar.

– Han älskar att baka. Det är hans passion i livet, säger hon.

Mustafa Salihovic nickar och ler.

– Jag hoppas att jag stannar i den här branschen till pensionen.

Han brer omsorgsfullt lite smör på bänken och går över från att vika Tita till att börja rulla Zvrk. Samma innehåll, bara olika form.

– De från Bosnien gillar Zvrk, de från Serbien gillar mer den andra formen, säger han.

Tusen burek per dag

När Mustafa Salihovic kom till Sverige 2005 började han jobba hos en kompis som startat Sveriges första burekbageri i Jakobsberg. Tre år senare öppnade han sitt eget ställe i Fittja. Ett tag jobbade han på båda ställena. Under sina tolv timmar långa arbetsdagar hann han göra upp emot tusen burek.

Numer gör han lite färre. Men ingen dag är den andra lik. Mängden burek som går åt beror på om det är barnbidrag, eller bröllopstider, förklarar han. En del kommer in och tar en burek i handen. Andra köper med frysta burek hem och värmer i ugnen.

I början hade han mest kunder från Balkan. Men idag kommer de från hela världen.

– Burek finns ju i Turkiet, Iran och Bulgarien också, men det är inte samma sak. Annan smak, och annan form. Det är bara namnet som är samma!

Vad kännetecknar en burek från Balkan?

– Den är bättre! säger Mustafa Salihovic´ och skrattar.

Alma Salihovic´ fyller i:

– Turkisk burek är hårdare. Det är en annan deg.

Fittja Burek är forfarande ett av få burekbagerier i Sverige. Men det tror Mustafa Salihovic kommer ändras.

– Om tio år kommer burek vara jättepopulärt – som kebab. Jag pratade med en som öppnade kebabställe på 80-talet. Han hade bara någon kund om dagen i början. Nu finns det kebab var hundrade meter.

Mustafa Salihovic menar att nu, när allt fler svenskar åker på semester till adriatiska havet, så kommer bureken bli mer känd även i Sverige.

– En kompis öppnade burekställe på Sveavägen, men han fick stänga efter några månader. Få visste vad det var.

Men det problemet har inte han. Burek i Fittja har blivit ett namn.

– Fråga folk i Skärholmen eller Södertälje om de känner till Fittja Burek. De vet! Vi har inte gjort någon reklam. Den bästa reklamen är folk!

Vid ett av borden sitter stamkunderna Ahmed Barutw och Sahin Sarihan. Det är ramadan. För dem innebär det fasta. Men det hindrar dem inte från att gå till Fittja Burek. De är där två, tre gånger om dagen.

– Det är jättebra! Burek är vår hemlands mat. Jag är från Turkiet. Den här har nästan samma smak, fast varm och fräsch så den är ännu godare!

Matresan

Södra Sidan har påbörjat jakten efter röda linjens bästa matställe.

Vi bar besökt restauranger från Bredäng till Fittja.

Nästa vecka testar vi restauranger i Alby. Har du tips? Mejla: redaktion@sodrasidan.se.

LÄS ÄVEN:

Bredäng: Legendariska kebaben i Bredäng: "Pappas special gör barn till män"

Sätra: Balis fisk lockar alla till Sätra

Skärholmen: Guldgul falafel, rövarhistorier men ingen röd sås på Kahramane

Vårberg: Afghansk festmat på Vårbergs dolda pärla

Vårby gård: Tre nya matställen öppnar i Vårby gård

Masmo: Från tabbouleh till raggmunk i Masmo

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.