My tar med Babblarna hem till Ekerö

I höst kommer Sveriges kanske mest älskade turnésällskap till Erskinesalen – Babblarna. Ekeröbon My Blomqvist Olsberg är hjärnan bakom de populära musikalerna.

  • Publicerad 07:00, 16 jun 2019

Det är en ynnest att få jobba med en grej som älskas av alla.

– Jag ville så himla gärna komma till Ekerö. Det är en intim lokal, så det kommer att bli väldigt mysigt, säger regissören, producenten och författaren My Blomqvist Olsberg, som själv bor i Älvnäs på Ekerö.

De småbarnsföräldrar som aldrig har hört talas om Babblarna är förmodligen lätträknade. De färgglada figurerna började som ett pedagogiskt verktyg och är i dag ett fenomen – med över en halv miljard visningar på Youtube. Böcker, figurer och pussel med Bobbo, Doddo, Dadda och de andra finns nu i de flesta mindre barns hem.

LÄS ÄVEN: KRÖNIKA: Babblarna har blivit som en investering

Sedan 2016 finns Babblarna även i musikalform. My Blomqvist Olsberg har hållit i trådarna hela tiden. Hon hade egentligen tänkt att själv spela huvudrollen – robotflickan Klonk – men som småbarnsförälder ville hon inte vara på turné hela tiden.

Så hon nöjde sig med att producera, regissera och skriva scenmanus.

– Men jag har faktiskt hoppat in som Klonk vid några tillfällen, säger hon.

Allt började 2006 när My träffade Anneli Tisell, skaparen av Babblarnas språkpedagogiska material, som frågade om hon ville göra musikal med figurerna. Men hon tackade nej två gånger. Först när en annan person hoppade av nappade hon på uppdraget.

Hur är det att regissera en föreställning för barn?

– Fantastiskt roligt. Jag känner mig som ett barn själv, så jag vet vad de kommer att skratta åt eller vad de kan bli lite för rädda för. Det är min spetskompetens. När jag till exempel kommer på att vi ska ha en hund som kan kissa på scenen, då smäller jag av och då fattar jag att barnen också gör det.

Den första Babblarna-musikalen visades 431 gånger på två år. Uppföljaren har hunnit med drygt hundra föreställningar sedan premiären i februari.

– Vi har sålt 51 000 biljetter. Helt absurt, det saknas motstycke i svensk barnunderhållning. Det är en sådan framgångssaga, säger My Blomqvist Olsberg.

– Det är en ynnest att få jobba med en grej som älskas av alla, som ger så mycket glädje. Att se barnens reaktioner och deras kärlek är helt magiskt. Egentligen är det ju ren talträning för barn, många barn som lär sig prata med hjälp av Babblarna. Det är så fint.

Förutom Babblarna hinner My Blomqvist Olsberg just nu inte med så mycket annat. Men hon brukar även sjunga för gamla och dementa genom Kultur i vården.

– Det är inget man blir rik på, men jag tror att jag får dem att leva lite längre genom att komma dit.

”Babblarna – Andra musikalen” kommer till Erskinesalen i Ekerö centrum den 19 oktober.

Konflikten om Babblarna

Vem äger egentligen rättigheterna till Babblarna? Frågan är central i en pågående och infekterad upphovsrättslig tvist.

I grunden handlar den om vem som egentligen har formgett figurerna och deras värld. Anneli Tisell, vd för Hatten förlag, anser att hon är navet i tillkomsten av Babblarnas formgivning, medan illustratören Ola Schubert menar att han och en illustratörskollega har skapat de populära figurerna.

Tvisten kommer att avgöras i Arbetsdomstolen i höst.

Halkan ställer till det för Mälaröbussarna

Nyheter Flera stationer utan trafik på Färingsö Vintervädret ställer till det för Mälaröbussarna. Under torsdagsmorgonen har flera stationer inte trafikerats på grund av halka.torsdag 27/2 9:23

Operasångerska i Drottningholm får pris

Nyheter Tar emot utmärkelsen med solokonsert på slottsteatern I somras sjöng hon i Händels Ariodante på Drottningholms slottsteater. Nu har operasångerskan Ann Hallenberg vunnit pris för rollen.onsdag 26/2 16:31

Man häktad för misshandel i Skå

Nyheter Ska ha skett i bostaden En man som greps misstänkt för misshandel på natten till lördagen har nu häktats.onsdag 26/2 9:29