”Mycket i vårt samhälle är sårbart”

Att vara prepper ligger rätt i tiden. Efter sex år är det dags för Överlevnadsbutiken att ta steget från webbshop till fysisk butik.

  • Publicerad 02:15, 14 sep 2019

Mycket i vårt samhälle är sårbart och det kan faktiskt hända saker.

Våren 2013 startade Ekeröbon Fredrik Qvarnström sin nätbutik med ett avgångsvederlag från tidigare forskartjänsten på läkemedelsföretaget Astra Zeneca.

Vid den tiden ansågs det lite skumt att vara en så kallad prepper, alltså en person som samlar på sig utrustning för krisberedskap.

Men sedan dess har mycket förändrats. Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” har skickats ut till hushållen och vi har en årlig krisberedskapsvecka.

– Hela samhällsklimatet har ändrats och människor har fått upp ögonen för det här. Nu pratar till och med politiker om att vi måste vara förberedda och att det till och med är egoistiskt att inte vara prepper, säger Fredrik Qvarnström.

Allt fler inser att det nog inte är så dumt att ha vevradio, stormkök, vattendunkar och frystorkad mat hemma.

– Mycket i vårt samhälle är sårbart och det kan faktiskt hända saker, ett strömavbrott i en vecka eller att internet slås ut så att man inte får ut pengar med våra betalsystem.

Rätt i tiden

Nu är det dags för nästa steg. Denna helg öppnar Överlevnadsbutiken även som fysisk butik på Bryggavägen 121. Enligt Fredrik Qvarnström den enda som enbart är inriktad på krisberedskap och överlevnad.

– Det passar bra nu och ligger rätt i tiden. Jag har fått större lokaler så att det går att ta emot folk. Förrådet har flyttats och ligger vägg i vägg med kontoret.

Butikens inriktning är liksom nätbutiken saker som kan behövas hemma så att man klarar sig i en vecka.

– Vi har även saker för de som rör sig ute i naturen och kan hamna i situationer på grund av olyckor eller oväder.

Hur har det gått för nätbutiken?

– Vi har ökat mycket. Vi hade en stark ökning fram till 2017, sedan har vi legat på samma nivå sedan dess och omsätter ungefär tre miljoner.

I början blir det blygsamma öppettider på Bryggavägen, tre eftermiddagstimmar tre dagar i veckan.

– Men om det blir stort intresse kommer vi ha öppet mer, säger Fredrik Qvarnström.

Prepping

Prepping har blivit lite av en trend i Sverige de senaste åren och handlar om att vara förberedd på det värsta och veta hur man ska agera i olika kris- och nödsituationer på grund av exempelvis oväder, strömavbrott eller sabotage.

Till exempel att lära sig göra upp eld i vildmarken, klara av extrem kyla eller att ha ett lager med utrustning och förnödenheter hemma.

Här är Svartsjö slotts mörka historia

Nyheter ✓Slavhandel ✓Sexorgier ✓Familjefejder Det är 1757 och till Svartsjö kommer en liten pojke. Han har fraktats från Karibien som gåva till drottningen. Vem var pojken? Bland lysande blåsippor och drillande vårfåglar i Svartsjö slottspark...lördag 28/3 7:30

Fem stockholmare om livet under coronakrisen

Nyheter ✓1177-sjuksköterskan ✓På äldreboendet ✓Blev uppsagd ✓Pluggar hemifrån Många jobbar hemifrån, andra har inte längre ett jobb att gå till eller får inte ta emot besök. Coronaviruset påverkar oss alla, och vi har pratat med några av alla dem som fått ställa om vardagen...fredag 27/3 15:09

Så kan du uppleva Stockholm utan att lämna soffan

Nyheter Lista: 6 tv-tips för dig som längtar ut på stan Är du en av alla som måste vara hemma nu och börjar bli lite uttråkad? Vi listar 6 filmer och serier som låter dig hänga i olika delar av Stockholm, utan att du behöver lämna soffan.fredag 27/3 14:01