Mycket nytt när Internationella biblioteket nyöppnade på Kungsholmen

Nu har Kungsholmens bibliotek med Internationella biblioteket öppnat.

  • Publicerad 13:37, 20 jan 2020

Nyfikna besökare stegade in i en lagom strid ström när Kungsholmens bibliotek nyöppnade på måndagsmorgonen. Biblioteket har varit stängt i omkring en månad för att förbereda den hårt kritiserade inflyttningen av Internationella biblioteket. Bibliotekschefen Annika Malmborg var nöjd över att kunna öppna.

– Det känns fantastiskt. Vi har jobbat otroligt hårt in i det sista. Vi har flyttat in drygt 40 000 medier, mestadels böcker, och flyttat ut minst 25.000 , säger bibliotekschefen Annika Malmborg.

Utskälld flytt av Internationella biblioteket drar ut på tiden

Men arbetet med biblioteket är långt ifrån klart utan kommer pågå hela året. Bland annat ska väggar flyttas och nya scener byggas för att skapa en öppnare bibbla som förhoppningsvis ska locka fler besökare.

HJULKRAFT. Biblioteket har blivit med lådcykel: – Den kommer vi kunna arbeta mer uppsökande med, som besök på förskolor för kreativa verkstäder, eller cykla ner till Rålis. Vi kommer till exempel ta ner den till nationaldagsfirandet där, säger bibliotekschefen Annika Malmborg Foto: Per Brandt

POSITIVA. Jelena Vujic och dottern Vera brukar besöka biblioteket en gång i veckan och tycker det ser bra ut efter nyöppningen. Foto: Per Brandt

På markplan är det fokus på populär skönlitteratur, och en utökad barn- och ungdomsavdelning där det befintliga utbudet kompletterats med barn- och ungdomslitteratur från IB. På våning två och tre finns de internationella hyllorna, tidskrifter, lånedatorer med mera.

– Förhoppningen är att biblioteket ska kännas angeläget för alla, oavsett var man bor, och bli en mötesplats som man kan påverka. Vi har jobbat mycket med att integrera och bryta upp avdelningarna, säger Annika Malmborg.

Jelena Vujic och dottern Vera, 3 år, var några av de som tog sig till nyöppningen. De brukar gå till bibblan en gång i veckan.

– Det ser jättebra ut, framförallt de öppna ytorna, att det är blandat med böcker på olika språk och så såg jag att det var kreativ verkstad där borta, säger Jelena.

För att höja besökssiffrorna ska det nya Kung IB, som det ska kallas, storsatsa på programverksamhet och får en extra miljon kronor under året för det.

Musik, teater, skollovsaktiviteter, sagoläsning, spoken word, fler språkkaféer, författarbesök är exempel på sånt som planeras.

Men förutom invändig uppfräschning hoppas även Annika Malmborg kunna utvidga bibblan, ut på ett tak på våning 1 på cirka 100 kvadratmeter.

– Det är ju en dröm vi har och har tagit kontakt med Familjebostäder. Tänk dig lite sittplatser, kanske en scen och lite odlingslådor. Det skulle bli en grön liten oas, säger hon.

I helgen är det trots kommande byggstök invigning, se programmet i faktarutan

NYTT. Leonardo Fuse kollade efter italiensk litteratur på det nya stället: – Det ser ut som på det förra stället så det är bra för min del. Det viktigaste för biblioteken är öppettiderna, inte avståndet, och Stockholms bibliotek jobbar jättebra tycker jag, säger han. Foto: Per Brandt

VAN BESÖKARE. Ivan Horvat brukade besöka det gamla Internationella biblioteket och gillade det, men tror ändå att den nya lösningen kan bli bra: – Men de borde ta in lite mer tidningar bara, så att det inte blir kö utan att man kan sitta lugnt och läsa, säger han. Foto: Per Brandt

Invigningshelg

Kung IB har invigningskalas i helgen, 25-26 januari mellan klockan 10-16, respektive 11-16. Bland annat bjuds det under lördagen på sagoberättande och workshops under ledning av Kutlurskolan Stockholm, Johanna Hellsing sjunger låtar av Lennart Hellsing och författarbesök av Eva Susso och Jali Madi Susso. På söndagen är det guidade visningar och öppen scen för poesi. Under hela helgen pågår kreativa verkstäder och sagoläsning på olika språk och det bjuds på popcorn, boktips och förlängda öppettider.

För mer information, se bibliotekets hemsida