Kommunens konstinköp började 1945, när Sollentuna konstförening bildades, berättar May Hamaoui Johnson. Syftet med utställningen är att berätta om konstnärerna i Sollentuna och dess historia. Foto: Anton Kyhlbäck

Mycket på gång på Stallbacken

Nu målas och slipas det inför premiären av utställningen "Kommunen och konsten" den 28 november i Västra konsthallen. Kultursekreteraren May Hamaoui Johnson berättar att flera projekt är på gång på Stallbacken.

  • Publicerad 09:00, 16 nov 2019

Om ett par veckor öppnar utställningen där kommunens konst visas i lokalerna som tidigare hyste Edsvik konsthall. Ett 50-tal verk av kommunens 1400 alster ska visas upp fram till februari.

Utställningen heter "Kommunen och konsten".

– Det här blir en chans att visa vår konst, och lyfta fram konstnärer från Sollentuna, och göra något för medborgare. Det känns väldigt spännande, säger kultursekreteraren May Hamaoui Johnson och tillägger:

– Lika mycket som det här är annorlunda är det en dröm att få visa alla verk jag har jobbat med. Det är många fina verk som nu kan få den uppskattning som de förtjänar.

Flera projekt planeras i Västra konsthallen på Stallbacken.

I slutet av februari planeras en fotoutställning med Göta Asks bilder som visar hur Sollentuna såg ut förr i tiden. Senare under våren planeras även en utställning om den japanska löparen Shiso Kanaguri som "försvann" under ett maratonlopp i Sollentuna under OS i Sverige, 1938.

– Det uppmärksammas samtidigt som det är OS i Japan under våren 2020. Vi får se hur det blir, men det hade varit speciellt att kunna berätta den historien här, säger May Hamaoui Johnson.

Sollentunakonstnärer

Det slipas och målas på andra våningen i Västra konsthallen när SollentunaDirekt kommer på besök. Längs med väggarna står nya paneler, där konsten ska hängas, och bakom panelerna står verken staplade – omslagna i kartong och tejp.

Många av verken har tidigare hängt i Turebergshuset, men har nu flyttats i och med renoveringen av huset. Ett av de mer dyrbara konstverk som ska visas är ett original av konstnären Erland Cullberg, från Sollentuna.

Konst från Sollentuna kommer att premieras. På torsdagskvällar kommer det även att hållas föreläsningar – och annat – om konsten som ska ställas ut.

– Många har genom åren frågat vad vi har för konst och vad som ska hända med den. Nu får vi en unik möjlighet. Det känns som att allting har klaffat för att det här skulle bli möjligt.

Nya tag i gamla lokaler

I augusti meddelade Edsvik konsthall om sin konkurs.

Sedan dess har framtiden för lokalerna varit oklar. En utredning kring lokalerna, som Sollentuna kommunfastigheter AB förvaltar, har påbörjats. Under tiden anordnar kommunen flera utställningar under våren.

Kommer ni att fortsätta ställa ut här efter våren?

– Vi vet inte ännu, kanske. Den här första utställningen är ett test. Sedan får vi vänta på utredningen om Edsvik, och vad man bestämmer att göra här uppe, påpekar May.

Ett 50-tal konstverk står redo att sättas upp inför invigningen den 28 november. Foto: Anton Kyhlbäck

Skulpturen "Torso" av Ingvar Jörpeland har flyttats till konsthallen från Turebergshuset 13:e våningen. Foto: Anton Kyhlbäck

En av tavlorna, av Rosa Horowitz, som kommer visas under utställningen. Foto: Anton Kyhlbäck

May Hamaoui Johnson, kultursekreterare på Sollentuna kommun sedan 15 år. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt