Rågsvedbon Anna Suvanna Davidsson har skrivit en bok om hur det är att bryta upp en relation och vad som händer sen. Foto: Lil Trulsson/UR

Mysig feminist släpper boken En apa i Rågsved

Vad händer när man bryter upp från en långvarig relation? Barn, bostad, jobb, allt sätts på sin spets. Den nysläppta boken En apa i Rågsved tar upp frågor många kan relatera till och ifrågasätter samhällets normer.

  • Publicerad 10:00, 25 maj 2018

Anna Suvanna Davidsson driver Instagramkontot Apan satt i granen med 30 000 följare, där hon utmanar samhällets ideal och normer och beskriver sig själv som ”Sveriges mysigaste feminist”. Förutom det är hon programledare i UR:s podcast "Alla mina förövare" som handlar om sexuella trakasserier och riktar sig till gymnasieungdomar. Nu har hon släppt boken En apa i Rågsved.

Den handlar om Tess som bor med sin familj på Södermalm. Relationen till barnens pappa är inte den bästa, så hon bestämmer sig för att lämna situationen och flytta. Hon får en lägenhet i Rågsved, och efter en tid inser hon hur hon utvecklas som människa och hur det är att gå igenom en separation. Boken beskriver hur komplicerat det kan vara att lämna en relation på grund av svårigheten med att få tag på ett boende.

– Den här boken är normkritisk och ifrågasätter regler och kvinnoideal. Den handlar om frigörelse och att våga släppa taget. Förhoppningen är att man efter att ha läst den kommer ta sig en funderare, berättar Anna Suvanna Davidsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon själv har gjort en liknande resa för fyra år sedan då hon flyttade från Södermalm till Rågsved där hon nu bor. Född och uppvuxen i Växjö flyttade hon till huvudstaden för 18 år sedan, och vittnar om hur svårt det kan vara att bryta en relation när man har familjen 50 mil bort och ingenstans att ta vägen.

Anspelar på vardagsrasismen

Att boken heter En apa i Rågsved anspelar på den vardagsrasism som utspelar sig i handlingen, och Anna tycker att det är en bok för alla.

– Som ung kanske man inte kan relatera till allt i boken, men kanske får man några fler pusselbitar att ta med sig. Om man läser den som medelålders eller äldre tror jag man kan relatera mycket. Så absolut finns det igenkänning i boken, oavsett vilket kön man identifierar sig som, säger hon.

Lokalbor skeptiska till sammanslagning av stadsdelar

Nyheter Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen blir ett: "Mer anonymt" Den 1 juli nästa år slås Älvsjö och Hägersten-Liljeholmen ihop till en jättestor stadsdel. Nyheten fick stor uppmärksamhet förra veckan. En effektivisering, säger M-toppen Johan Nilsson. Men de...tisdag 15/10 15:15

Ny maskinhall byggs på bollplan i Rågsved

Nyheter Stadsdelen kräver kompensation En ny, stor maskinhall ska byggas i Rågsved. Men enligt stadsdelen finns det problem med bygget, bland annat ryker en fotbollsplan i området.tisdag 15/10 11:09