Rågsvedbon Anna Suvanna Davidsson har skrivit en bok om hur det är att bryta upp en relation och vad som händer sen. Foto: Lil Trulsson/UR

Mysig feminist släpper boken En apa i Rågsved

Vad händer när man bryter upp från en långvarig relation? Barn, bostad, jobb, allt sätts på sin spets. Den nysläppta boken En apa i Rågsved tar upp frågor många kan relatera till och ifrågasätter samhällets normer.

  • Publicerad 10:00, 25 maj 2018

Anna Suvanna Davidsson driver Instagramkontot Apan satt i granen med 30 000 följare, där hon utmanar samhällets ideal och normer och beskriver sig själv som ”Sveriges mysigaste feminist”. Förutom det är hon programledare i UR:s podcast "Alla mina förövare" som handlar om sexuella trakasserier och riktar sig till gymnasieungdomar. Nu har hon släppt boken En apa i Rågsved.

Den handlar om Tess som bor med sin familj på Södermalm. Relationen till barnens pappa är inte den bästa, så hon bestämmer sig för att lämna situationen och flytta. Hon får en lägenhet i Rågsved, och efter en tid inser hon hur hon utvecklas som människa och hur det är att gå igenom en separation. Boken beskriver hur komplicerat det kan vara att lämna en relation på grund av svårigheten med att få tag på ett boende.

– Den här boken är normkritisk och ifrågasätter regler och kvinnoideal. Den handlar om frigörelse och att våga släppa taget. Förhoppningen är att man efter att ha läst den kommer ta sig en funderare, berättar Anna Suvanna Davidsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon själv har gjort en liknande resa för fyra år sedan då hon flyttade från Södermalm till Rågsved där hon nu bor. Född och uppvuxen i Växjö flyttade hon till huvudstaden för 18 år sedan, och vittnar om hur svårt det kan vara att bryta en relation när man har familjen 50 mil bort och ingenstans att ta vägen.

Anspelar på vardagsrasismen

Att boken heter En apa i Rågsved anspelar på den vardagsrasism som utspelar sig i handlingen, och Anna tycker att det är en bok för alla.

– Som ung kanske man inte kan relatera till allt i boken, men kanske får man några fler pusselbitar att ta med sig. Om man läser den som medelålders eller äldre tror jag man kan relatera mycket. Så absolut finns det igenkänning i boken, oavsett vilket kön man identifierar sig som, säger hon.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Långa bilköer i södra Stockholm i dag igen

Nyheter FILM: Trafiken kryper fram på E4 Gårdagen segdragna bilköer i södra Stockholm upprepar sig idag. Just nu kryper trafiken fram på E4.tisdag 23/10 9:26

SL-dilemma bakom avstängd rulltrappa

Nyheter Udda förklaringen till fadäsen vid Gullmarsplan Resenärer har hört av sig om "rulltrappan som alltid är avstängd" vid bussterminalen i Gullmarsplan.tisdag 23/10 6:50