Gruff. Sagan om Gruffalon uppmärksammas på Enköpings bibliotek. Foto: Wikimedia Commons

Mysig sagostund ska hylla hiskeligt djur

Den 4 oktober är det sagomys på Enköpings bibliotek. Den här gången firar man att boken Gruffalon fyller 20 år.

  • Publicerad 13:02, 19 sep 2019

Troll, spöken, ankor, barn. En saga kan handla om vad eller vem som helst. Sagomys är bibliotekets eget fredagsmys med sagor för alla mellan tre och fem år.

Fredagen den 4 oktober är temat Gruffalon 20 år.

Gruffalon är en barnbok av den brittiska författaren Julia Donaldson från 1999, som i dag betraktas som en klassiker. Boken gavs ut i en hyllad svensk översättning av barnboksauktoriteten Lennart Hellsing.

Berättelsen, som är skriven på rim, handlar om en liten mus som riskerar att bli uppäten av en räv, en uggla och en orm.

Musen lyckas skrämma bort alla rovdjur genom att lura dem att det finns ett ännu farligare rovdjur i skogen, som går under namnet Gruffalo.

Till sin förvåning upptäcker musen sedan att Gruffalon faktiskt finns på riktigt med sina hiskliga betar, klor av stål, knöliga knän, knotiga tår, giftgadd på näsan, brinnande ögon, stygga tunga och giftlila ryggtaggar.

Den listiga lilla musen lyckas dock till slut överlista även det hiskeliga djuret Gruffalon.

Berättelsen är inspirerad av en gammal österländsk folksaga om en tiger och ett barn. Författaren hade dock svårt att rimma på tiger och hittade därför på ett fantasidjur.

Boken om Gruffalon, som är illustrerad av Axel Scheffler, har översatts till ett flertal språk och har sålts i miljontals exemplar världen över. Den har vunnit många priser och blivit både teater och tecknad film.

Sagomys presenteras den här gången i samarbete med kommunens årliga kulturdagar Höstglöd, där det bland annat även erbjuds teater, vernissage, musik, kulturstipendieutdelning, och konst.

Sagomys

När? Fredag den 4 oktober, klockan 14.00–14.30.

Plats: Enköpings bibliotek, Ågatan 29.

Målgrupp: barn i åldrarna 3–5 år.

Tema: Gruffalon 20 år.

Pris: Gratis.

Arrangör: Enköpings bibliotek i samarbete med Enköping kommuns årliga aktivitetsspäckade kulturdagar Höstglöd.

Helgens blåljus: Sprang med glasögon / Slagträ på mopeden / Polisen tog bilen mm

Nyheter En stal glasögon och sprang till bilen. En annan körde stulen moped och en tredje fick lämna ifrån sig bilen då han saknade körkort. Det är några av punkterna i Blåljusrapporten från helgen.måndag 24/2 11:36