Frälst? Johanna Ridde från Stureby har nyss handlat en solstol på Bea. Hon tar till de stora orden när hon beskriver sina känslor för butiken. "Jag älskade det från första stund". Foto: Linda Gren

MYSTERIET: Varför älskar alla Bea i Svedmyra?

Många Enskedebor får något drömskt i blicken när man nämner butiken – och populariteten syns i cashen som ägarna plockar ut. Varför är Bea i Svedmyra så populärt?

  • Publicerad 11:30, 4 maj 2016

En helt vanlig matbutik på markplan. Men åker man en våning ner finns ett lika stort utrymme fyllt med allt från plastblommor till tubklämmare och ljusvässare. Onödigt – eller alldeles underbart. När vi gjort enkäter i området och frågat efter smultronställen har Bea ofta hamnat på första plats. Vi kände oss tvungna att ställa frågan: Vad gör egentligen Bea så populärt?

– Först förstod jag inte storheten, men efter att jag hittat både en rullgardin och ett hyllsystem på Bea som jag inte fått tag på någon annanstans så började jag fatta, säger Johanna Ronnheden som nyligen flyttat till Svedmyra från Kärrtorp.

Som en frälst

Vid rondellen bredvid Svedmyraplan kommer Johanna Ridde från Stureby gående. Hon säger att hon ”älskade Bea från första början”.

– Det är undervåningen. Jag kan gå runt där i timmar, jag kommer alltid upp med något. Nu ska jag gå hem och sola på balkongen, säger hon och lyfter på en solstol hon nyss köpt på Bea.

"Först forstod jag inte storheten alls", säger Johanna Ronnheden från Svedmyra, här med barnen Sam och Olle. Foto: Linda Gren

En typisk "Bea-grej" - totalt onödig, men svår att hitta någon annanstans. Foto: Linda Gren

De vi pratar med tänker efter länge när vi frågar vad som är negativt med butiken. Saker som nämns: Det kan vara mycket folk ibland. Då är det svårt att hitta parkering och trångt för barnvagnar. Och det kunde vara ett större utbud av ekologisk frukt.

För att hitta någon som inte alls förstår Beas storhet går undertecknad reporter till sin egen bekantskapskrets. En vän säger trött och oförstående: ”Det är som alla andra butiker, men med en undervåning fylld av skit”.

Gör storvinst

Men butikens årsredovisning visar allt annat än skit. Ica Bea är en riktig kassako. Mellan 2010 och 2014 plockades 73 miljoner ut i vinst till styrelsen och vd:n.

– Ordning och reda, och låg hyra. Hög omsättning på liten yta blir effektivt, förklarar Lennart Andersson, son till Bror ”Bea” Andersson som startade butiken 1969, den goda lönsamheten.

Han började jobba på golvet 1987 och nu driver han butiken tillsammans med sina tre syskon och deras barn. Han säger att han inte vet riktigt varför folk gillar Bea.

Men ni måste väl analysera vad som går bra eller inte?

– Kanske är det att det känns tryggt? Jag tar det inte riktigt så allvarligt som du verkar tro. Förr tror jag att folk kanske åkte till Bea mest för det undre planet. Nu har vi så pass bra mat också att folk vill handla här av den anledningen.

Daniel Stensved har jobbat på Bea till och från i över tio år. Lennart Andersson driver butiken tillsammans med sina syskon och deras barn. Längs med väggen ned till nedre planet hänger foton från butikens historia. Foto: Linda Gren

Foto: Linda Gren

Tror du inte att läget ger er mycket gratis? Det finns inte så många andra stora mataffärer i Enskedeområdet?

– Det håller jag inte med om. Det finns stor konkurrens. Sickla, Globen och Farsta har stora mataffärer till exempel.

”Skulle vara tråkigt”

När han pratar går det att få uppfattningen att ägarna mest går på känsla utan vidare strategi. Men när han berättar vad utomstående tycker om deras nedre plan låter han ändå bestämd.

– Utomstående tycker att vi borde fylla det undre planet med storsäljare och göra oss av med renstråd till vasken och annat som säljer kanske några gånger per år. Men det skulle vara tråkigt. Det ska finnas allt på Bea, säger Lennart Andersson.

MER OM Ica kvantum Bea

Familjeföretag som startades 1969 av Bror Andersson – även kallad Bea.

Från början hade Bea flera butiker, som mest fanns det 15 stycken. I dag finns bara butiken i Svedmyra. 1987 köpte Bror Anderssons tre barn Lennart, Arne och Inger butiken av sin pappa. Nu är Arnes son Charlie VD. Lennarts dotter Helen är en av butikscheferna.

Bea har cirka 130 anställda.

2014 omsatte butiken 305 miljoner kronor. 

Visa merVisa mindre