Läsglädje. Det bejublade naturbiblioteket i Nackareservatet. Foto: Inger Nilsson

Mystisk bokbytarhylla glädjer Björkisbor

Björkhagen sörjde när områdets populära bokutbyteshylla försvann i vintras. Nu verkar en okänd välgörare tycka att det är dags att vända blad och har trollat fram en ny hylla i Nackareservatet.

  • Publicerad 13:59, 28 aug 2020

– Den är väldigt fint gjord, det är mycket omsorg som är nedlagt, säger Inger Nilsson, boende i Björkhagen.

Hyllan pryds med skylten "Naturbibliotek" och står vid utegymmet i reservatet, inte långt från Markuskyrkan. När Inger Nilsson upptäckte nyheten tog hon en bild på hyllan och lade ut den i Facebook-gruppen Bästa Björkhagen, där det i skrivande stund blivit nära 300 glada reaktioner.

Vem som ligger bakom initiativet? Det är än så länge en gåta.

– Jag har inte en susning om vem som gjort hyllan, men gissar att det är samma upphovsperson som till den gamla, säger Inger Nilsson.

Som SöderortDirekt tidigare berättat togs den tidigare hyllan, som stod i tunnelbanan, bort av SL för att de bedömde den som brandfarlig. I sista minuten kunde kulturföreningen Björkhagens hjärtas ordförande Jan Ohlin rädda den från kassering.

För nära spårområdet

Fortfarande pågår arbetet med att finna ett nytt hem åt hyllan, enligt Ohlin. Han säger att de har fått ett "väldigt bra stöd" från stadsdelsförvaltningen efter att ha föreslagit en ny plats bredvid tunnelbanan.

På trafikkontoret har kulturföreningen däremot stött på patrull, eftersom den föreslagna platsen anses ligga för nära spårområdet.

– Vi tycker att det ett bra initiativ och kulturföreningen är välkommen in med en ny ansökan och ett nytt förslag på placering som vi kan bedöma, säger Malin Larsson, kommunikatör på förvaltningen.

Jan Ohlin frågar sig dock om trafikkontoret över huvud taget varit på platsen och tittat.

– Det är konstigt att det ska vara så svårt för oss att få tillstånd, säger han.

Teckning. Kulturföreningen Björkhagens hjärtas förslag på var den gamla bokbytarhyllan kan stå. Trafikkontoret är inte lika övertygade. Foto: Jan Ohlin