Mystiska krabbor hittade i Väsby

Väsby är invaderat. Inte av främmande makt, men av krabbor. På kort tid har ett tiotal kinesiska ullhandskrabbor hittats kring Oxundavägen i Runby. Enligt biologerna är det mycket ovanligt med en sådan ansamling – så ovanligt att de rycker ut på krabbjakt i Väsby i kväll.

  • Publicerad 15:23, 23 okt 2018

Det här är helt galet, någon borde nysta i hur de har kommit hit,

Catrin Lindgren i Runby kan ha ett av de märkligaste "husdjuren" just nu. I en vattenfylld hink väntar den kinesiska ullhandskrabban Hjalmar (som egentligen är en hona) på sitt vidare öde. Och hon kom inte ensam till Väsby.

– Det här är helt galet, någon borde nysta i hur de har kommit hit, säger hon.

I lördags eftermiddag när Catrin Lindgren och hennes dotter var på väg hem från stallet såg de något konstigt på vägen.

– När vi skulle svänga ner på Oxundavägen såg vi en liten folksamling som stod där. Vi trodde först att det var en katt som hade blivit överkörd, berättar hon för Vi i Väsby.

Men det var ingen katt. Det var en krabba som gick tvärs över vägen. Och den verkar inte vara ensam om att ha hittat till Väsby. Två krabbor har hittats nere vid Runbymacken, en har hittats och släppts ut i Väsbyån och ytterligare en har hittats på Vaxmyravägen. Och på tisdagsmorgonen sågs fem stycken samtidigt på Oxundavägen.

OVANLIG. Flera kinesiska ullhandskrabbor har hittats i Runby. Foto: PRIVAT

Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet och specialist på kräftdjur, blir mycket förvånad när han får höra om krabbfynden i Väsby.

– Jag har aldrig hört att så många hittats på samma plats. De förekommer längs med hela vår kust men hör inte hemma här. Den kinesiska ullhandskrabban finns på EU:s lista över invasiva arter, säger han.

Vandrat från Mälaren

Matz Berggren tror att krabborna kan komma från Mälaren. Fynd har gjorts där och även i Vänern, de har fångats längs hela svenska kusten från Göteborgs skärgård ner till Blekingekusten och upp till Haparandas skärgård. Hösten är nämligen den tid de flyttar på sig för att gå i ide över vintern.

– De är otroliga på att vandra på land. I Kina där den kommer ifrån ursprungligen finns vandringar på 80 mil dokumenterade.

Vad ska man göra om man hittar en krabba?

– Om man är förtjust i kräftor tycker jag att man ska testa att koka den och äta den. Den räknas som en delikatess i Kina! I Shanghai har den samma dignitet som Pekinganka, säger han.

– De smakar inte alls så tokigt, lite mer kryddig smak än de krabbor vi brukar äta, säger han.

DUO. Ytterligare fem kinesiska ullhandskrabbor sågs på Oxundavägen i Runby vid 6-tiden på tisdagsmorgonen. Två av dem fångades på bild. Foto: PRIVAT

Vill man inte äta upp den får man avliva den.

FORSKARE. Matz Berggren, specialist på kräftdjur, på Göteborgs universitet. Foto: PRIVAT

Matz Berggren, som just nu håller på att dokumentera kräftdjur till Nationalnyckeln, är faktiskt på jakt efter en stor hanne.

– Vi kan ordna transport till västkusten om man skulle stöta på ett fint exemplar.

Man kan även med fördel rapportera in sitt fynd på https://www.havochvatten.se/rappen och på så sätt hjälpa till med dokumentationen. I kväll, tisdag, kommer även jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker från Naturhistoriska riksmuseet ut till Runby och Väsby för att gå på krabbjakt.

Släpp inte ut dem

Om man hittar någon krabba får man dock inte släppa ut dem i något vattendrag, påpekar Matz Berggren. Finns det kräftpest i det vattnet kan krabban föra med sig smittan när den vandrar på land och sedan går ner i ett nytt vattendrag.

– Vill man inte äta upp den får man avliva den. Antingen gör man processen kort med en stor sten eller lägger den i frysen.

Catrin Lindgren fick också rådet att frysa in Hjalmar.

– Jag kan inte riktigt förmå mig att lägga honom i frysen, det är därför han fortfarande lever, säger Catrin.

Ska ni inte behålla honom som husdjur?

– Vi har höns, katter, häst och kaniner. Det får räcka, säger hon och skrattar.

HJALMAR. Den kinesiska ullhandskrabban Hjalmar väntar nu på sitt vidare öde hemma hos Catrin Lindgren. Foto: PRIVAT

Kinesisk ullhandskrabba

Den kinesiska ullhandskrabban härstammar från Kina och har spridits till Europa både som delikatess med kinesiska emigranter och på senare tid med fartygens ballastvatten. På grund av sin goda förmåga att anpassa sig står den med på listan över de hundra mest invasionsbenägna främmande arterna i världen. Ullhandskrabban lever en stor del av sitt vuxna liv i söt- och brackvatten, ofta nedgrävda i mjukbottnar exempelvis flodbankar och ökar därigenom risken för erosion. Fortplantning måste dock ske i saltvatten.

Den kinesiska ullhandskrabban har hittats längs hela vår kust. Den trivs på grunda mjuka bottnar där den kan gräva ner sig.

KÄLLA: HAVET.NU

Visa merVisa mindre

Krabbjakt tisdag kväll 23 oktober

Vill du vara med och spana efter kinesiska ullhandskrabbor i kväll? Kom då till Upplands Väsby station kl 19.30. Då finns jourhavande biolog Didrik Vanhoenacker med kolleger från Naturhistoriska riksmuseet på plats.

Ta med regnkläder och ficklampa!

Stockholm Direkt