I can see your halo. Såhär såg halofenomenet ut från centrala Tullinge när Linda Hansen fotade det. Foto: Linda Hansen

Mystiska ljuspelare över Botkyrka i natt

Många Tullingebor uppmärksammade de strålkastarliknande pelarna som lyste upp himlen i natt. Det handlar om sällsynt nattligt halofenomen, enligt SMHI. – Jag tolkade det som en ljusstråle in i framtiden, berättar Janis Mankops som blev vittne till halon.

  • Publicerad 14:36, 10 jan 2018

Det var igår sent på kvällen som flera starkt lysande ljuspelare uppenbarade sig över Tullinges natthimmel. Under dagen har en lokal facebookgrupp fyllts av bilder på fenomenet. Henrik Danielsson var en av de som förevigade det.

– Det var vid halvtolv ungefär, jag tog sista svängen med hunden innan det var dags att lägga sig. Jag knäppte bilden från sonens fönster, berättar han för Botkyrka Direkt.

"De är väldigt slående"

Weine Josefsson, klimatolog på SMHI, blir glad när han hör om vad som hänt. Efter att ha sett bilderna berättar han att det rör sig om nattliga ljuspelare, en sällsynt typ av halofenomen.

– Halos som bildas av soljjus är rätt vanliga, men de här ljuspelarna som uppstår på natten, av artificellt ljus, är inte jättevanliga. De är ju väldigt slående, folk reagerar på skenet eftersom det är natt, säger han.

Ljuspelarna bildas när det är minusgrader ute, när små iskristaller rör sig i luften.

– Är kristallerna små och vackra med en tydlig sexkantig form reflekterar och bryter de ljuset likadant och kan bilda ljuspelare, säger Weine Josefsson.

Flottsbro och Lida kan ha haft ett finger med i spelet. I natt gick snökanonerna för fullt på anläggningarna.

– Det är rätt vanligt att man får halofenomen i närheten av snökanoner, de små iskristallerna kan flyga långt, flera kilometer bort och bilda halos. Där har du kanske ursprunget, säger Weine Josefsson.

Tullingebon Janis Mankops upptäckte halon när han skulle gå och lägga sig.

– Jag tog en titt genom fönstret och såg ljusstrålar. Jag bestämde mig för att ta fram kameran för att föreviga ögonblicket. Jag älskar att ta bilder. Ljusspelarna skiftade i intensitet. Det var så vackert. Det blev ett bra avslut på min jobbiga operationsdag, jag tolkade det som en ljusstråle in i framtiden.

Så varför ett sånt liv kring ett naturligt ljusfenomen? Tullingebon Henrik Danielsson har en förklaring.

– Jag fotar mycket norrsken och liknande fenomen. Och det är samma känsla där som med detta, ett lugn och en beundran över allt som naturen är kapabel till, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.