I fredags morse och i lördags kväll hördes rejäla smällar i Norra Djurgårdsstaden och Hjorthagen. Foto: Sacharias Källdén

Mystiska smällar kan ha varit jordskalv

Kraftiga smällar har förbryllat boende i Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden i helgen.

  • Publicerad 16:54, 19 mar 2018

Flera personer har i helgen som gått hört kraftiga smällar i Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden. En av dem är Joel Söderström som hade jobbat natt i en byggnad intill Värtaverket när han strax efter sex på morgonen i fredags blev ordentligt överraskad.

– Det hördes en kraftig smäll och hela byggnaden skakade till. Både jag och mina kolleger hoppade upp. Spontant trodde jag att det var någon oljepanna som sprängts i luften på Värtaverket men det var det inte. Någon annan trodde först att det var ett terrordåd, säger Joel Söderström och fortsätter:

– Sedan hördes en smäll på lördagskvällen vid 21 och två mindre på söndagen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Joel Söderström är själv väldigt nyfiken på vad det rör sig om och började med detektivarbetet att ta reda på det.

Bland annat kontaktade han polisen som inte har någon koll på vad det är för smällar. StockholmDirekt får samma svar från polisens presstjänst.

Björn Lund är seismolog vid Uppsala universitet och bekräftar att man uppmätt rejäla vibrationer på fredagsmorgonen och lördagskvällen samt två mindre på söndagen.

– Vi kliar oss i huvudet. Det är svårt att avgöra om det är en sprängning eller ett jordskalv. Magnituden är väldigt liten, i fredags 1,4 på Richterskalan och i lördags 0,7. Jordskalv är väldigt ovanligt och det har inte varit något i Stockholms innerstad sedan 2006, då var det under Kungsholmen, säger Björn Lund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hans kolleger har under dagen analyserat vibrationerna.

– Det liknar inte ett jordskalv och det kanske är troligare att det är sprängningar men samtidigt är det märkliga tider. Framför allt är det svårt eftersom vi inte har någon mätstation i närheten, den närmsta finns i Norrtälje. Nu ska vi jämföra vilka signaler vi får från ljudet av sprängningar med vad som uppmätts i helgen, säger Björn Lund.

StockholmDirekt har varit i kontakt med Staffan Lorentz, projektchef för Norra Djurgårdsstaden, vid exploateringskontoret som säger att det inte har sprängts för stadsdelsprojektet i helgen. Det är heller inte Stockholm Parkerings arbete med Hjorthagsgaraget som kan ha låtit. "Vi är fortfarande i planeringsskedet. Ljudet måste ha kommit från någon annanstans", skriver presskontakten Anne Lintala i ett sms.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stockholm City öppnar i slutet av veckan

Nyheter Det värsta rulltrappshaveriet snart över 33 rulltrappor av de inspekterade rulltrapporna på Stockholm City är utan anmärkningar och i slutet av veckan kan stationen öppna igen efter att ha varit stängd en dryg vecka.måndag 23/7 9:19

Här kan Stockholm få nya badplatser

Nyheter Fyra nya kommunala bad är på gång För ett år sedan efterlyste staden förslag på nya badplatser i Stockholm via StockholmDirekt. Nu utreds fyra platser.måndag 23/7 7:30