Mystiskt dödsfall granskas på nytt

Med hjälp av ny teknik och förhörsmetoder hoppas polisen skaka fram bevisen som saknats i ett antal gamla mordfall. Ett av fallen är den Enköpingsföretagare som mystiskt hittades död på stadshotellet i Västerås 2013.

  • Publicerad 12:18, 22 okt 2019

Polisen i region Mitt har bildat en särskild grupp för kalla fall, rapporterar Sveriges Television. Gruppen bildades i början av sommaren och har till en början fått arbeta med att samla in material från de olika utredningarna.

Polisregion Mitt består av Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län och det rör sig om ett 50-tal olösta mord som ska utredas i dessa län.

Kenneth Ågren är den som ska leda arbetet och totalt är det fyra poliser som ska jobba med gamla olösta mord.

– Det känns viktigt att jobba med de gamla fallen, för det sänder en signal till de som begår de här brotten – vi är er i hälarna hela tiden, säger Kenneth Ågren till SVT.

Det som utredarna framför allt är på jakt efter är teknisk bevisning.

Ett av fallen som ska granskas på nytt handlar om en 51-årig man som mystiskt hittades död på stadshotellet i Västerås 2013. Fallet har kallats för Power Meet-mordet eftersom mannen och hans hustru var i Västerås på den stora bilträffen Power Meet. Rättsväsendet har dock inte ens fastslagit att det var ett mord.

Den 51-årige mannen bodde i Enköpingstrakten och hade ett eget företag i åkeribranschen. Mannens änka misstänktes för mord på sin make och satt därför häktad under hösten 2013. Änkan avskrevs sedan från polisutredningen som lades ner i december samma år. Det ansågs inte kunna bevisas om Enköpingsföretagaren blivit mördad eller om han hade begått självmord.

Vid tidpunkten för makens död 2013 hade frun bara några dagar tidigare blivit utsläppt från fängelset. Fängelsetiden var påföljden av en dom för ekonomisk brottslighet kopplad till makens åkeriföretag.

Änkan dömdes i somras till ett nytt fängelsestraff i två år och sex månader för ytterligare ekonomisk brottslighet kopplad till den döde makens åkeriföretag.

Det så kallade Power Meet-mordet är mycket omdiskuterat och nyligen kom en kriminalroman som har inspirerats av händelserna kring dödsfallet.

Bilstöld, drogbrott och en som inte betalade på Ica

Nyheter Personal på ICA handlade helt enligt reglerna då de gjorde ett envarsgripande och tog den kvinna som misstänks ha stulit för 1.300 kronor i affären.lördag 14/12 11:12

Togs med vapen och pengar i bilen

Nyheter En man i 60-årsåldern sitter anhållen, misstänkt för vapenbrott och penningtvätt. Han togs av polis på riksväg 55 under torsdagskvällen.fredag 13/12 10:11