OPINION. Attila Gal vänder sig till alla som vill engagera sig för att återställa den vackra dammen. Foto: Leif Oldenburg

Näckrosparken på väg att förfalla

Den ligger som en vacker oas nedanför Råsunda kyrka. Men nu är Näckrosdammen på väg att förfalla. Boende i området har engagerat sig för att rädda dammen.

  • Publicerad 06:46, 16 aug 2019

Det är skönt för själen att vistas här.

OAS. Näckrosdammen i Råsunda är en liten oas. Foto: Leif Oldenburg

Attila Gal bor i Råsunda och brukar promenera förbi dammen med sin hund Milton.

– Det här är en oas men de senaste åren har dammen börjat förfalla, säger han.

Under förra sommarens extrema torka var dammen helt torrlagd för första gången på 70 år. Visserligen har vattennivån stigit något sedan dess, men fortfarande ligger den drygt en meter under normala nivåer. Ute i själva dammen och efter kanterna ligger högar med grus och på dammens botten kan man ana skräp och tomflaskor

– Dammen är en underbar plats. Det är skönt för själen att vistas här. Man blir glad, säger Attila Gal som har dragit igång Facebookgruppen ”Rädda Näckrosdammen i Solna”.

– Det här är ingen politisk fråga. Men parkens förfall är inte värdigt en välmående kommun som Solna. Dammen förtjänar en ärlig chans, säger han.

Många minnen

I Facebook-gruppen berättar flera Solnabor om sina minnen av dammen.

”Där åkte jag skridskor som liten”, berättar Britt Ljuhs.

”Hade bröllop i Råsunda kyrka 1968. Då var det en liten sjö. Mysigt att sitta och bara vara vid sjön”, skriver Marianne Stroff.

”Ibland fångade vi fisk i Råstasjön som vi släppte i dammen, då var den stor. Synd om den försvinner”, skriver Erik Fröberg.

Näckrosdammen är en så kallad naturdamm. Nederbörd och snö styr vattennivån – och förra sommarens extrema torka var en katastrof för dammen som var i princip torrlagd. Frågan om att fylla på dammen på konstgjord väg diskuterades, men vattnet behövdes bättre på annat håll.

– Jag förstår att dammen ligger Solnaborna varmt om hjärtat. Den har potential att vara en liten pärla i Råsunda, säger Nils Forsberg, stadsträdgårdsmästare i Solna.

David Nordin är stadsmiljöchef i Solna.

– Vi får se om det finns anledning att göra något åt dammen, men just nu är inget planerat. I så fall måste det vägas mot andra behov, säger han.

SJUNKER. Vattenståndet har sjunkit omkring en meter det senaste året. Foto: Leif Oldenburg

Området döpt efter dammen

Näckrosparken i Råsunda omges av Näckrosvägen, Hasselstigen och delar av Råsundavägen. I parken finns en stor lekplats och en bollplan.

I början på förra seklet låg ett populärt friluftsbad i området, men badet blev inte långvarigt. Orsaken var att vattnet var för kallt.

På 1940-talet byggdes Näckrosområdet, som döptes efter dammen. Även tunnelbanestationen är döpt efter dammen.

Stockholm Direkt