Nackskadan ska inte stoppa ryttartalangen

Hon reste till Tyskland för att jaga drömmen om EM. Det slutade i en sjuksäng med en skadad nacke. – Det var skrämmande när läkarna berättade vad som hade hänt, säger hon.

  • Publicerad 11:54, 12 jun 2017

Om det inte var för det väldigt tydliga nackskyddet som håller kotorna på plats skulle det inte gå att gissa att 19-åriga Stina Arosenius var med om en allvarlig olycka för tre veckor sedan. Hon bubblar av optimism och ler mest hela tiden.

– Man måste leva. Man kan inte nte gå runt och tänka på vad som kunde ha hänt eller vad som kan hända, säger hon.

Vad som hände är skrämmande nog. Stina Arosenius, som har ridit i i stort sett hela sitt liv, flyttade till Tyskland i september förra för att arbeta i stallet för det framgångsrika fältryttarparet Sara Algotsson Ostholt och Frank Ostholt. Stina, som är med i unga landslaget och som siktade mot EM, skulle vara på plats i ett år, men så blev det inte.

- Vad som hände var att på kvällen red jag en unghäst och efter ett hinder blev det något slags missförstånd. Jag ville gå åt ena hållet och han åt andra och då tappade jag balansen och ramlade jag av.

När hon föll blev hon med all sannolikhet sparkad under hakan. Det var ingen som såg det, men någon annan förklaring till skadorna hon ådrog sig finns knappast. Hon fick hjälp till sjukhuset och där konstaterades en käkfraktur och framförallt en fraktur i andra nackkotan.

– Jag är väldigt glad att det gick så bra som det gick. Nackskador är ingenting som man ska leka med. Jag är väldigt glad att jag kan röra mig.

– De sa det att frakturen sitter så pass att det är extrem tur att den inte har rört sig mer än den har gjort. Nära nervbanor. Det skrämmer lite.

Hon minns allt som hände, men förstod inte att nacken var skadad förrän läkarna gav beskedet.

– Det kom som en chock. Det var lite läskigt att höra, men jag hade mina kompisar och min tränare som var där på sjukhuset och stöttade mig så jag höll mig ganska lugn faktiskt.

Nu blir det en lång vila för Stina. Hur lång är oklart, det pratas om tre månader, men det råder inget tvivel om att hon ska tillbaka upp på hästryggen.

– Jag är inte rädd. Inte alls. För mig är det ... Det gav ett perspektiv. Man är medveten om att olyckor kan ske, men jag ger inte upp.

Nej, snarare tvärtom. Hon har så smått börjat planera i huvudet hur framtiden ska se ut. Det blir inte något deltagande i EM som hon hade hoppats utan det får hon se på tv. Framtiden är ändå ridsporten.

– Troligtvis är den här säsongen över. När jag väl får börja rida igen får jag se var jag står och sikta främst mot nästa år. För jag vill ju bli stabil på en hög nivå. Det betyder mycket för mig. Jag vill vara med i matchen, jag vill tävla och rida mästerskapen. För jag brinner verkligen för det här.

Fälttävlan

En gammal militärgren som genomförs under flera dagar.

Består av tävlingsformerna dressyr, banhoppning och terrängritt.

Prövar hästens lydnad, uthållighet och snabbhet samt ryttarens mod och förmåga att bemästra hästen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Kommunen: Spar på vattnet!

Ena-Håbo Tidningen Precis som förra året uppmanas nu kommuninvånarna i Enköping att spara in på vatten-användandet. Detta för att undvika vattenbrist senare under sommaren.onsdag 20/6 11:02