Obestämd. Nikki Josefsson och My Salvén bor i Nälsta. My har inte bestämt sig för vilket parti som ska få hennes röst i kommunvalet än. Foto: Mikael Andersson

Nälsta – ett av få blå fästen i röda Vällingby

I Vällingby ville de flesta se en rödgrönrosa majoritet i stadshuset i valet 2014. Men bland villa-och radhusägarna i Nälsta och Kälvesta var det blått som gällde.

  • Publicerad 16:53, 9 aug 2018

I Palmeland, eller Vällingby centrum som det ju faktiskt heter, röstade närmare 37 procent av väljarna på Socialdemokraterna i förra kommunvalet. Men bara några hundra meter bort såg den politiska kartan annorlunda ut.

I Nälstas villa-och radhuskvarter la knappt en femtedel av väljarna sin röst på Socialdemokraterna. Istället fick Moderaterna ett stöd på runt 35 procent.

My Salvén bor i Nälsta med sin familj. Hon tror att valresultatet har att göra med inkomstskillnaderna mellan områdena.

– Här i Nälsta är det mer villor, och om man ser på vad människor tjänar här så har de nog högre medelinkomst än snittet. Så de blå partiernas politik gynnar folk som bor här. I Vällingby centrum ser det annorlunda ut, och medelinkomsten är lägre, vilket kan påverka hur man röstar, säger hon.

"Tror Moderaterna blir störst"

I valkretsarna i Nälsta, Kälvesta, Vinsta västra och Vällingby Norra var Moderaterna mest poppis bland väljarna. I övriga kretsar var Socialdemokraterna störst, med starkast stöd i Grimsta mellersta, med 41,95 procent. Samtidigt röstade där knappt 13 procent på Moderaterna. Mest jämnt mellan S och M var det i Råcksta gård, med 27,33 respektive 23,56 procent av rösterna.

Vem som får majoritet i stadshuset efter valet i september återstår att se. Själv har My Salvén inte bestämt sig för vilket parti i Stockholms stad som ska få hennes röst om en knapp månad.

– Det här är första valet jag är helt ointresserad av politik, det som är viktigt kommer inte riktigt fram, upplever jag. Men jag tror att Moderaterna blir störst just här i Nälsta, säger hon.

Forskaren: "Svårare än tidigare att förutse resultatet"

Vi tenderar att rösta som dem vi har närmast oss, säger statsvetaren Annika Fredén.

Expert. Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Privat

Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende som två av sina forskningsområden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

Större rörlighet hos väljarna

Generellt är alliansen starkare i stadens norra delarna medan stödet för de rödgrönrosa är större i söder. Det går också att se att bostadsformen och inkomsten har betydelse för resultatet i ett valdistrikt. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid. I till exempel de forna arbetarkvarteren på Södermalm är bostadspriserna höga samtidigt som flera av distrikten domineras av röda väljare.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrätt brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstaterar att Sverigedemokraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåren i dag jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon. 

Så röstade stockholmarna i kommunvalet 2014

Moderaterna 27,16

Folkpartiet (numera Liberalerna) 8,28

Centern 4,69

Kristdemokraterna 3,28

Socialdemokraterna 21,96

Miljöpartiet 14,32

Vänsterpartiet 8,94

Feministiskt Initiativ 4,64

Sverigedemokraterna 5,16

Övriga partier 1,57

82,13 procent av Stockholmarna röstade, vilket innebar en ökning med 0,55 procent jämfört med valet 2010.

Det rödgrönrosa blocket fick sammanlagt 49,86 procent av väljarstödet, vilket gav en majoritet i kommunfullmäktige med 53 av 101 mandat.

Alliansen landade på 43,41 procent, vilket gav 42 mandat.

Moderaterna var det parti som fick flest röster.

Störst bland "övriga partier" var Stockholmspartiet (0,54%), Piratpartiet (0,42%) samt Djurens parti (0,17%).

Vi är Västerort