Kritik. Träkvistabon Emma Follin gillar inte planerna på höghus vid Träkvista torg. Foto: Jonas Månsson

Namninsamling mot planer för Träkvista

Byggplanerna vid Träkvista torg upprör boende i området. Nu har över 100 personer skrivit på en namnlista. – Kommunen pratar om småstadskänla, det här förstör området, säger Emma Follin, en av initiativtagarna.

  • Publicerad 09:41, 25 aug 2017

Kommunen pratar om en småstadskaraktär, det här tycker jag inte harmoniserar med den kringliggande bebyggelsen.

En upprustning och nybygge av Träkvista torg har varit på gång en längre tid. I planerna ingår band annat 142 nybyggda bostäder, äldreboende, butikslokaler, nya parkeringsplatser och förändringar för att förbättra trafiksituationen vid området.

Sedan början av juni har förslaget legat ute på samråd för att kommuninvånarna ska kunna lämna sina synpunkter fram till och med den 2 september.

Synpunkter finns det gott om bland de boende i området. Nyligen startades en namninsamling på nätet och samtidigt genomfördes dörrknackning med papper som kunde skrivas på fysiskt. Drygt 140 personer hade reagerat negativt tidigare i veckan. Synpunkterna rörde bland annat storleken på bostadshusen.

Kritiska mot storleken

– Vi välkomnar verkligen att något görs åt Träkvista torg för det ser inte fräscht ut som det är i dag. Att de bygger eller gör någonting där har vi absolut inget emot, däremot att det planeras att bygga så storskaligt. Husen är upp till 22 meter och står väldigt tätt, säger Emma Follin.

Hon tycker att de planer som finns sticker ut alldeles för mycket jämfört med hur det ser ut i dag med flera småhus i området.

– Kommunen pratar om en småstadskaraktär, det här tycker jag inte harmoniserar med den kringliggande bebyggelsen, säger hon.

Hon och hennes sambo flyttade till området för knappt två år sedan av just den anledningen att det var mindre bebyggelse och inte så tätt som den kan bli enligt byggplanen.

– Jag förstår fullt ut att man måste bygga och att det är svårt att hitta platser, men för min del känner jag mig lurad. Jag flyttade hit eftersom jag inte ville bo i en stad utan jag ville bo på landet. Sedan blir det tvärtom och kommer höghus, säger hon.

Emma Follin och flera av de andra som reagerat har även synpunkter på det förslag som funnits med bland annat att den befintliga gångtunneln kunde komma att ersättas av övergångsställen och trafikljus. De gillade inte heller planerna på kantstensparkering vid Ekerövägen.

– Ska det vara parkering där stoppas trafikflödet upp, säger hon.

Ekerös kommunalråd Adam Reuterskilöd (M) lovar dock att tunneln blir kvar så länge vägen är en genomfartsled.

– Det här är den väg som matar trafik från norra Ekerö, Munsö och Adelsö. Vi måste hantera det som en genomfartsled, det har inte riktigt framgått i debatten. Enligt ett enhälligt KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott) är det inte aktuellt när det är en genomfartsled. Vi är måna om att se till att det både finns en bra lösning för ett fortsatt bra trafikflöde men även en bibehållen trafiksäkerhet för alla trafikanter, säger han.

Hoppas på gehör

Genom namninsamlingarna och engagemanget hoppas de boende i området att kommunen får upp ögonen för deras synpunkt.

– Förhoppningen är att sänka höjden på husen och kanske även minska volymen. Träkvista är ett villaområde med mycket grönt. Vi vill gärna uppnå en fin renovering av Träkvista torg, men inte till vilket pris som helst, säger hon.  

Mälarö Tidning har sökt Cecilia Narström, plan­arkitekt, för kommentarer. Hon har dock inte gått att nå.

Några andra byggprojekt på Mälaröarna

Wrangels väg.

Clas Horns väg.

Jungfrusunds färjeläge.

Nibbla backe.

Förbifart Stockholm.

Skomakartorp, Skärvik.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter