Kommunfullmäktige. Idag lämnas den namnlista in som ska rädda den kommunala musikskolan i Täby. Foto: Mostphotos

Namnlista ska rädda Täbys musikskola

Efter beskedet att den kommunala musikskolan ska läggas ner var det många Täbybor som reagerade. Nu lämnas namninsamlingen in som ska stoppa nedläggningen.

  • Publicerad 11:42, 23 apr 2019

kontinuitet

Efter beskedet att den kommunala musikskolan ska läggas ned i Täby och istället ersättas med privata utförare var det många Täbybor som reagerade med oro och ilska. I går lämnades namninsamlingen "RÄDDA Täby kommunala musikskola!" in till kommunfullmäktige. Insamlingen har i skrivande stund fått 743 underskrifter.

– Jag trodde att det skulle ebba ut men det kommer fortfarande in underskrifter. Jag blev inte förvånad över antalet, men det är kul att se att så många engagerar sig, säger Laila Traunmüller, som är en av dem som startat namninsamlingen.

Under tisdagen samlades en grupp utanför Täby kommunhus för att gå tillsammans in till fullmäktigesalen och överlämna namnlistan.

– Det känns spännande att se om vi kan få svar på våra frågor. Vi tycker att det märkligt att man inte fick reda på det här innan valet. Kommunala musikskolan är en grundläggande samhällsfunktion som man inte bara kan lägga ner utan att föra en diskussion med medborgarna, säger Laila Traunmüller.

Föräldrar oroliga när musikskolan i Täby läggs ned

"Risken är då att de bara erbjuder de populära instrumentet"

Flera av de som skrivit under listan beskriver en besvikelse över att de lärare som idag arbetar på den kommunala musikskolan kommer att sparkas.

"Den individuella musikundervisningen vid Täby kulturskola är en skattkista fylld med kompetenta och engagerade lärare som gör ett enastående jobb. Deras erfarenheter och kunskaper är oersättliga", skriver en person.

"Det är galet att kultur behöver vara vinstdrivande i Täby!", skriver en annan.

Något som Laila Traunmüller håller med om.

– Politikerna kallar det för en satsning men samtidigt avvecklar de musikskolan som byggts upp under 70 års tid och ger bort det till privata aktörer. Jag är inte emot de privata aktörerna men en kommun har inte bara ett ekonomiskt ansvar för sina medborgare, utan även ett ansvar för alla barns rätt till kultur, säger hon och fortsätter:

– De privata aktörerna som ska driva musikundervisningen vill tjäna pengar och risken är då att de bara erbjuder de populära instrumenten. Vi är också oroliga över att lärarna inte håller måttet och att det inte blir samma kontinuitet, säger hon.

Regional samverkan mellan grannkommunerna

Grunden till förslaget är att det varit ett bristande elevantal och att musikskolan haft ett underskott under en längre tid. Beslutet om nedläggningen kommer tas av kultur- och fritidsnämnden den 25 april och kommunfullmäktige den 20 maj. 

– Målsättningen är att vi ska ha kvar de smala instrumenten men allt är ännu inte beslutat. Något som vi arbetar med är en regional samverkan där vi ska samarbeta med grannkommunerna. En av anledningarna till detta är att om man spelar ett ovanligt instrument, så som harpa, så kan man få med sig sin musikskolepeng och spela i till exempel Danderyd eller Vallentuna, säger Erik Heribertson, kultur- och fritidschef på Täby kommun.

Under tre tillfällen i vår kommer föräldrar att bjudas in till informationsmöten. Erik Heribertson var med och tog emot underskrifterna på fullmäktige och förstår föräldrarnas oro, men tror att beslutet kommer att leda till en attraktiv musikundervisning. 

– Vi vill att fler ska spela musik men elevantalet dalar i hela landet och i en kris måste man hitta nya lösningar, då måste man se på helheten, säger han. 

Förslaget

*Den kommunala musikundervisningen kommer att fasas ut under hösten 2019.

*2020 kommer ett nytt koncept att införas i kommunen som heter Ung kultur, som ska erbjuda gruppundervisning i konst, teater och musik till barn och unga i Täby.

*Den individuella musikundervisningen kommer fortsättningsvis att erbjudas av privata utförare.

*Grunden till beslutet är att den kommunala musikskolan redovisat ett återkommande underskott och bristande elevantal.

*Beslutet om nedläggningen kommer tas av kultur- och fritidsnämnden den 25 april och kommunfullmäktige den 20 maj.

Misstänkta för Stocksundsmordet släpps på fri fot

Nyheter Man i 50-årsåldern sköts utanför matbutik De tre personer som suttit anhållna, misstänka för mordet på en man i 50-årsåldern i Stocksund, släpps nu på fri fot.fredag 23/8 12:10

Täbys unga schacklag tog hem guld i SM

Nyheter "Jag övar nog två till tre timmar per dag" Hallå där, Axel Falkevall, 13, som tillsammans med sitt lag från klubben Trojanska hästen i Vallatorp tog hem U16 SM i schack nyligen. Vad gör du just nu?fredag 23/8 11:33
Stockholm Direkt