Bäver. En bäver som bosatt sig i Enköpingsån ska avlivas. Foto: Mostphotos

När isen försvinner ska bävern avlivas

Den bäver som skapat sig ett hem vid Enköpingsån i höjd med Munksundet ska avlivas. Det har Enköpings kommun nu kommit fram till.

  • Publicerad 12:31, 20 mar 2018

En bäver som bosatt sig i Enköpingsån ska avlivas. Till många Enköpingsbors förtret.

"Det har funnits bäver på olika ställen i Enköping även tidigare. Det har varit ett uppskattat inslag och många har velat se bävern som simmat i ån. I år har bävern däremot bosatt sig i åns mest centrala delar vilket också innebär att den kommer vilja bilda familj där. Efter noga övervägande av olika alternativ har kommunen tagit ett beslut om att fånga bävern i en fälla." skriver Enköpings kommun på sin hemsida.

Ska fånga bävern i fälla

Kommunen har ansökt om tillstånd om att få fånga bävern i en bur, som gör att bävern avlider så snart den fastnat i buren.

Därför togs beslutet

Anledningen till att beslutet att avliva bävern har tagits, ska vara för att den gnagt ner träd som kommunen har för avsikt att bevara, samt att halvgnagna träd anses utgöra en olycksrisk för förbipasserande längs ån. Men beslutet att avliva bävern har gjort många upprörda.

– Låt bävern i Enköping få leva. Tänk om vi kunde se djur för vad de är lite oftare snarare än att se om de gör nytta för oss eller inte? skriver organisationen Djurens Rätt på sin Facebooksida.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fyra bilar - fyra brott (och två var Saabar)

Nyheter Många brott har direkt koppling till fordon. Fyra sådana noterades i Enköping under lördagen och natten mot söndagen.söndag 8/7 8:19