Vi spenderade en timme vid Skälderviksplan. Foto: Sacharias Källdén

"När jag flyttade hit fattade jag inte ens att det var ett torg"

"När jag flyttade hit fattade jag inte ens att det var ett torg". Ja, kära Skälderviksplan i Årsta, varför är du så bortglömd? Vi tillbringade en timme på det klassiska torget precis när första snön fallit.

  • Publicerad 14:47, 6 dec 2019

Foto: Sacharias Källdén

11.00 De stora hängpilarna ramar in torget och skapar magi med sina starkt gula löv mot den vita snön. Blomsterträdgården intill den tomma poolen är fryst, men vittnar om en omsorg när parken anlades på 50-talet.

Foto: Sacharias Källdén

11.11 Sophie Nordell, 27 och Aria, 5 månader, har bott här sedan i somras och är och hämtar ett paket åt sambon på sitt lokala livs. "En vän skulle förklara hur jag hittade hit och sa 'det är vid parken, det är typ ett torg'. När jag flyttade hit fattade jag inte ens att det var ett torg. Man kunde göra det tydligare och mer inbjudande, med fler offentliga verksamheter i bottenplan och fina skyltar ovanför. Det är najs att det är nära parken, men ingen hänger här."

Foto: Sacharias Källdén

11.20 På flera håll har naturen tagit över. Stora pölar med vatten fyller gropar i marken och gör det svårt att ta sig runt.

Foto: Sacharias Källdén

11.30 Äkta retroskyltar hänger på väggarna och vittnar om en tid med mer folkliv. När man hyrde film genom att länge stå och titta på olika omslag i butiken. Idag behöver man knappast lämna hemmet då allt finns ett klick bort.

Foto: Sacharias Källdén

11.40 På frisörsalong Radiant har Diobana Eriksson, 41, hållit till i sex år. Hon trivs, även om hon säger att platsen är död. Men då och då kommer hennes äldre kunder in och målar upp en nostalgisk bild i färg. "De berättar för mig om ett torg av liv och rörelse. Det säger att det fanns affärer för tobak, kött, mjölk, akvarier, cyklar, hantverk och flera restauranger. De berättar om sina känslor. De saknar torget, och då börjar jag också sakna!"

Foto: Sacharias Källdén

11.55 Sprickor i det vackra kaklet som löper runt Skälderviksplan.

Skälderviksplan

Skälderviksplan anlades i början av 1950-talet av Erik Glemme.

Torget och den intilliggande parken var en del av den så kallade Stockholmsstilen. Då såg man på grönområden som mer än bara oaser – de skulle vara en social rättighet och skulle verka som mötesplatser för lek, teater och kultur men också demonstrationer. De skulle tillhöra folket.

Nya stadsdelen på Årstafältet kommer binda samman Årsta med Östberga. En historisk plats som denna kan bli ett bra sätt att orientera sig i det nya. Vad som händer med Skälderviksplan i det nya Årsta får vi se!

Visa merVisa mindre