Tomt. Vad ska egentligen hända med lådorna på torget? Foto: Maria Svensson

När ska det bli liv i de svarta boxarna?

Under flera år har de används som förråd trots att planen varit att de ska användas av Täbyborna. Nu utreds de svarta boxarna på torget - igen. Samtidigt öppnar en stor uteservering bredvid.

  • Publicerad 10:41, 30 apr 2020

2015 invigdes Täby torg, sedan dess har planen varit att skapa mer liv och rörelse på den stora ytan. Men som TäbyDirekt tidigare skrivit om har de svarta stora lådorna stått tomma, trots flera planer från kommunen. Nu tas nya tag för att få igång en verksamhet i boxarna.

– Vår vision är nu att få en publik verksamhet i en av dem, säger Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

För tre år, 2016, sedan skrev kommunen på sin hemsida att boxarna ska hyras ut till två kaféer och att det ska bli uteservering. 2018 startades en byggteknisk undersökning för att se om lådorna kunde bli restauranger våren 2019 - men trots mycket arbete har inte mycket hänt.

Sedan 2018 har boxarna istället används av kultur och fritid i samband med event som varit på torget. Men nu utreder kommunen frågan igen för att få till verksamhet i lokalen.

– Vi tittar just nu på flera olika alternativ på ändamål för kuberna, det är det vi utreder, säger Jonas Magnusson som är chef för fastighetsförvaltningen i Täby kommun.

Det blev fel från början

Förslaget är att den ena av boxarna ska användas till kafé och den andra till information om kommunen. Problemet är att en av kuberna kan komma att behöva byggas om, berättar Erik Andersson.

– Det blev fel från början och det går inte att nyttja dem idag. Vi måste bygga om en av dem om de ska innehålla publik verksamhet. Det största hindret är att man byggt in elektroniken som finns på torget under marken, säger han.

I dagarna har frågan väckts i kommunstyrelsen som ska diskutera verksamhetsplanen för 2021.

– Vi måste först veta hur vi vill utforma torget på lång sikt, sen ska vi ta beslut, säger Erik Andersson.

När tror man att ett kafé i så fall kan öppna?

– Jag hoppas på att det drar igång nästa sommar om man får igenom de beslut som krävs, säger han.

Restaurang kan få större uteservering

I sommar kommer de svarta boxarna stå tomma. Men andra planer på att väcka torget vid liv kan bli verklighet redan i år. The Public som idag ligger vid torget vill öppna en uteservering på trädäcket utanför restaurangen på torget med 150 sittplatser.

– Det har inte varit en uteservering där tidigare, vi vill gärna öppna en, säger Chamoun Gerges ägare på The public.

Men med tanke på smittspridning kring coronaviruset är restaurangen orolig kring hur det kommer att gå. Trots att kommunen just nu inte tar någon avgift för uteserveringarna.

– Det blir inte riktigt samma sak, det blir färre platser och jag undrar om någon kommer att komma, säger Chamoun Gerges.

Stockholm Direkt