Uppgrävt. Fotbollsplanen som fixades av grannarna i våras är förstörd igen. Foto: Lisa Halldén

Närlundabo: ”Vildsvinen är för tama”

Vildsvinen i Närlunda kommer alltför nära bebyggelsen tycker många boenden. – Det är en väldig otrygghetskänsla, säger Magnus Karnefors som bor i området.

  • Publicerad 15:34, 3 nov 2017

Vi har fått två grisar. Och nu väntar vi på fler.

Fotbollsplanen mellan Närlunda och Älvnäs grävdes upp av vildsvin förra hösten. I våras gick grannarna ihop för att få ordning på den men nu har samma sak hänt igen.   

– Det ser ut som en åker. Det är helt uppätet på sina ställen. Det är stora värden som förstörs och det skapar uppgivenhet, menar Magnus Karnefors, som bor i området.

Otryggt med vildsvinen

Han menar att vildsvinen har blivit alltför tama. Hans trädgård angränsar allmänningen med fotbollsplanen och där har han satt upp rörelsesensorer med ljud och hundljud för att skrämma bort vildsvinen. Robotgräsklipparen går dessutom hela natten för att avskräcka, men ändå går de precis intill tomtgränser, berättar han.

– Vildsvinen har vant sig vid att människan inte gör någonting och är inte rädda för människodoft. De bökar något kopiöst och det blir fult och äckligt och luktar illa efter dem. Och det är mycket obehagligt om man stöter på dem. De är aggressiva och går du nära dem börjar de låta. Det är en väldig otrygghetskänsla, säger han.

När hans åttaårige son kommit nära ett vildsvin bestämde sig Magnus Karnefors för att kontakta kommunen.

– Det var skymning men inte becksvart och vår son var ute och gick. Och bara några meter bort var det en vildsvinssugga med ungar som kommer gående och grymtar. Man kan inte garantera att de inte angriper barn. Vuxna går de inte på men barn går de ibland på för det appellerar till ett helt annat sinne, säger han.

Kommunen kontaktade sitt skyddsjaktlag som satte ut två fällor för att fånga in vildsvinen, men Magnus Karnefors tycker inte att det är tillräckligt.

– Man tar inte problemen med vildsvinen på allvar. Och när ingen tar en på allvar tappar man tilltron till kommunen, säger han.

Kommunens skyddsjaktledare Robert Möller säger att fällor är det enda sättet att jaga vildsvin i ett så tätt befolkat område som Närlunda.

– Vi vågar inte skjuta med kulgevär ute i samhället. Det är för mycket människor som rör sig, för mycket motionärer och för mycket barn som går omkring, säger han.

Kan gå till anfall

I fällorna på Tranholmen och på fältet bakom Lidl har två vildsvin fångats hittills.

– Vi har fått två grisar. Och nu väntar vi på fler. Egentligen väntar vi på att det ska bli kallare väder så att det finns mindre mat ute i naturen, för då kan man lättare locka in dem i fällorna, säger han.

Även om vildsvinen är nyfikna och inte har bråttom att gå undan så menar han att det inte finns någon anledning att vara orolig för att de ska attackera vare sig barn eller vuxna.

– Men hundar som skäller på dem kan de gå till anfall mot. Så om man har en hund ska man ha den i koppel och inte låta den springa lös, för då kan det gå illa för hunden, säger han.

Så säger kommunen:

När kommunen får in anmälningar om vildsvin så kontaktar de skyddsjaktlag som åker ut vid lämplig tid och söker samt skjuter av ifall det finns vildsvin.

På vissa ställen finns vildsvinsfällor utplacerade.

Polismyndigheten ger skottillstånd för avlossning av skott i detaljplanerat område och det tillståndet har skyddsjaktlaget.

Skyddsjaktlaget har koll på var vildsvinen vanligtvis håller till och försöker planera jakten därefter.

Källa: Åsa Westerberg, utemiljöförvaltare på Ekerö kommun.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

”Fet fest” utlovas innan Fabriken stänger porten

Nyheter Ekerös ungdomskulturhus Fabriken ska stänga. Men verksamheten försvinner inte tyst och stilla. – Vi slutar med flaggan i topp, säger Johan Wallnäs på Studiefrämjandet.fredag 25/5 16:00

KRÖNIKA: Är du schysstast i Mälarötrafiken?

Krönika Det har handlat mycket om cyklar på senaste tiden. Om mina egna bortcyklade klenoder för två veckor sedan (fortfarande borta! Alla tips uppskattas!) och om en cykelpendlares längtan efter en smidig...fredag 25/5 15:38

SD vill få ny lokal chans

Nyheter Efter en mandatperiod som slutade med två tomma stolar laddar Sverigedemokraterna upp på nytt. Kent Einarsson är nya toppnamnet.fredag 25/5 15:29

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter