Närodlat och höns – mitt i Gubbängen

För sex år sedan hälsade knappt grannarna knappt på varandra. Men när Ellie Andersson tog initiativet att förvandla hyresgästföreningens innergård till en grönskande trädgård med odlingar och djur förändrades gemenskapen till det bättre.

  • Publicerad 17:11, 3 jan 2018

Allt började för sex år sedan när Ellie Anderssons hyresgästförening Spindeln i Gubbängen meddelade att innergården skulle renoveras. Ellie tog tillfället i akt att lägga fram sina egna idéer och föreslog då en trädgård med fruktträd, buskar och djur.

– Det var ju inplanerat en hel del växter men jag ville att allt skulle vara ätbart. Jag spånade vidare på att ta hit lite höns och en biodling och sedan satte jag upp lappar i alla trappuppgångar.

Till slut fick Ellies idéer stor genomslagskraft och idag är innergården fylld av vinbärsbuskar, fruktträd, pallkragsodlingar med örter och kol, ett växthus där de boende odlar gurka och tomater, ett hönshus och några kaniner.

– Vi vill ha ett helt kretslopp. Fler och fler har hakat på genom åren och vi har gemensamt ansvar och tar en vecka i taget. Vi som är med i hönsgruppen har ägg året runt, vi behöver aldrig tänka på det. Och jorden får vi från komposten, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker det är viktigt att visa barnen var deras mat kommer ifrån. Jag är själv från Kiruna och min pappa var jägare, jag fick ju se allt från jakten till slakten. Det gör inte barn i stan. Nu går vi inte hela vägen men en bit åtminstone.

Genom åren har hela hyresgästföreningen genomgått stora förändringar, bland annat har en samlingslokal i huset renoverats dit en yogainstruktör kommer en gång i veckan för att lära ut några övningar. De har samlat ihop redskap till ett gym och skaffat sig en elektrisk lådcykel som de boende kan boka.

– Det här har förändrat hela vår vardag. När jag flyttade hit hälsade folk knappt på varandra. Idag firar vi nyår ihop, ringer till varandra och har fått en samlingspunkt för alla åldrar. Det är jätteroligt. Och den där lådcykeln har man nästan blivit beroende av, säger Ellie och skrattar.

Hon hoppas att fler ska starta liknande projekt, dels för miljön men också för sin egen trivsel. Däremot ska hon och grannarna försöka sig på ett lugnt år där de bara njuter av trädgården som står till deras förfogande.

– I flera år har vi sagt samma sak, men så kom kaninerna in i bilden och så en elcykel. Nu ska vi verkligen försöka att ta det lugnt och inte planera in någonting nytt. Däremot vore det ju bra med en bilpool och varför inte ett matlag?

På en innergård i Gubbängen huserar höns och kaniner. På bilden Ellie Andersson och Daniel Trankell. Foto: Ylva Bergman

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Nu försvinner rätt till heltid i förskolan i Stockholm

Nyheter ✓Grönblå avskaffar kritiserad reform ✓5 000 barn omfattas ✓Så ser det ut i länet De senaste två åren har barn till föräldralediga haft rätt att gå heltid på förskolan. Tusentals familjer i Stockholm berörs när reglerna ändras från och med 1 februari.torsdag 17/1 19:30

Hägersten kan bli av med parkeringsavgifter

Nyheter M-överklagan kan vinna gehör P-avgifterna i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsområde kan tas bort. Det står klart efter att Transportstyrelsen väljer att pröva lokalpolitikern Lars Svärds (M) överklagan.torsdag 17/1 16:37