Årets julklapp? Elever på Lillholmsskolan har designat en t-shirt om hur rädsla känns i kroppen, efter en utställning om hatbrott på Polismuseet. Foto: Sanna Lindberg

Närproducerat? 127-barn skapar årets vildaste julklappar

En modern nomadkeps, en självförtroendespegel och en t-shirt om rädsla. Lagom till julruschen lanserar Design Lab S det lokalast producerade klappar du kan hitta.

  • Publicerad 10:09, 17 nov 2017

– Det här är det mest lokala du kan köpa, det kommer bli årets julklapp, säger Alicia Donat-Magnin, verksamhetsledare på Design Lab S.

Lagom till julruschen släpper de en kollektion produkter, som designats kollektivt av barn från 127-området.

– Vi har ju vårt designlab och vårt designarkiv, det här blir den tredje saken. Barnen här gör så mycket intressant och nu vill vi börja producera dem lokalt, säger Alicia Donat-Magnin.

En av produkterna är en modern nomadkeps, inspirerad av ett besök i Jukkasjäärvi och formgiven av barnen från Somaliska föräldrars forum i Skärholmen. En annan en t-shirt på temat rädsla, designad av elever på Lillholmsskolan efter en utställning om hatbrott.

– Snart ska vi också släppa en självförtroendespegel, som man kan titta i när man behöver en extra boost innan man till exempel går till skolan, säger Alicia Donat-Magnin.

Snart kan du köpa en riktig besvikelse i Skärholmen centrum

Produkterna tillverkas nu i Skärholmen av formgivare, men på sikt är planen att barnen själva ska vara en del av tillverkningen, berättar hon.

– Idag är det väldigt småskalig produktion, men vårt mål är att i framtiden skapa en verklig verkstad här, där vi kan anställa barnen där de blir lite äldre, så att de själva kan vara med och producera grejerna.

Vad ska ni göra med pengarna?

– Alla pengar vi får in kommer gå tillbaka till verksamheten. Så att vi kan köpa in mer material och ha fler workshops för barnen.

Nomadkeps. Barn från Somaliska föräldrars forum i Skärholmen har formgivit de moderna nomadkepsarna. Foto: Sanna Lindberg

Sugen?

Vill du köpa årets mest lokalt producerade julklappar? De säljs på Design Lab S webbsida: www.designlabskarholmen.se.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.