Närproducerat på anstalten Färingsö

I höst och vinter anordnar anstalten Färingsö gårdsförsäljning vid fyra tillfällen. – Vi tycker att det är jättekul att producera saker som slutkund kan få glädje av, säger Niklas Åhman, kriminalvårdsinspektör.

  • Publicerad 15:15, 4 okt 2019

Vi tycker att det är roligt att visa lokalsamhället vad det är vi gör.

I anstaltens snickeri, jordbruk och växthus produceras det på löpande band. Här finns avtal med företag, men nu provar man att även sälja till privatpersoner via gårdsförsäljning.

– Vi tycker att det är roligt att visa lokalsamhället vad det är vi gör, vi har en väldigt sluten verksamhet och vet att det finns en vilja att handla närproducerat och lokalt på Mälaröarna, säger Niklas Åhman.

”Högst frivilligt”

På gårdsförsäljningen kommer två anställda produktionsledare närvara och kvinnor från anstaltens öppna del får, om de vill, vara med och jobba.

– Det är högst frivilligt, men de brukar vara väldigt stolta över det de gör, säger Niklas Åhman.

På gårdsförsäljningen kan man bland annat handla plantor, skärbrädor, krukor och ved som man kan köpa på plats eller få hemlevererad.

Intäkterna går tillbaka till Kriminalvården som har ett krav på sig att inte gå med förlust.

– Vi måste täcka de kostnader vi har för att producera våra varor. När man sitter på anstalt har man en arbetsskyldighet, och vi har som skyldighet att sysselsätta våra klienter. Jag skulle vilja att det här blev permanent, jag vill utöka gårdsförsäljningen och på sikt kunna ha öppet två lördagar per månad, kanske är det verklighet redan till nästa sommar, säger Niklas Åhman.

Gårdsförsäljningen

Äger rum på anstalten Färingsö lördagarna 5 oktober, 12 oktober, 2 november och 14 december klockan 10.00 – 14.00.

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Sport

    Senaste numret

    Gilla oss på Facebook

    Stockholm Direkt