Närproducerat på anstalten Färingsö

I höst och vinter anordnar anstalten Färingsö gårdsförsäljning vid fyra tillfällen. – Vi tycker att det är jättekul att producera saker som slutkund kan få glädje av, säger Niklas Åhman, kriminalvårdsinspektör.

  • Publicerad 15:15, 4 okt 2019

Vi tycker att det är roligt att visa lokalsamhället vad det är vi gör.

I anstaltens snickeri, jordbruk och växthus produceras det på löpande band. Här finns avtal med företag, men nu provar man att även sälja till privatpersoner via gårdsförsäljning.

– Vi tycker att det är roligt att visa lokalsamhället vad det är vi gör, vi har en väldigt sluten verksamhet och vet att det finns en vilja att handla närproducerat och lokalt på Mälaröarna, säger Niklas Åhman.

”Högst frivilligt”

På gårdsförsäljningen kommer två anställda produktionsledare närvara och kvinnor från anstaltens öppna del får, om de vill, vara med och jobba.

– Det är högst frivilligt, men de brukar vara väldigt stolta över det de gör, säger Niklas Åhman.

På gårdsförsäljningen kan man bland annat handla plantor, skärbrädor, krukor och ved som man kan köpa på plats eller få hemlevererad.

Intäkterna går tillbaka till Kriminalvården som har ett krav på sig att inte gå med förlust.

– Vi måste täcka de kostnader vi har för att producera våra varor. När man sitter på anstalt har man en arbetsskyldighet, och vi har som skyldighet att sysselsätta våra klienter. Jag skulle vilja att det här blev permanent, jag vill utöka gårdsförsäljningen och på sikt kunna ha öppet två lördagar per månad, kanske är det verklighet redan till nästa sommar, säger Niklas Åhman.

Gårdsförsäljningen

Äger rum på anstalten Färingsö lördagarna 5 oktober, 12 oktober, 2 november och 14 december klockan 10.00 – 14.00.

Denice kan vinna pris på Lärargalan

Nyheter Gala. På måndag kan Ekebyhovs Denice Sverla vinna: ”Jag är en prestationsmänniska” Hon njuter varje dag på jobbet. Ekebyhovsläraren Denice Sverlas arbetsglädje har fått hennes elever att nominera henne till Lärargalan. – Då vinner vi tillsammans, säger hon.torsdag 14/11 11:25

Hon blir ny vd för Ekerö bostäder

Nyheter Rekryteringsprocessen är över. I veckan presenterades Ann Söderström som ny vd för Ekerö bostäder. Men hon börjar inte förrän till våren.lördag 9/11 1:15

Svårt för Fittjabussen att hinna med färjan

Nyheter Fastnar i köer. Vissa bussturer har tvingats vända Den nya busslinjen till Fittja har problem med framkomligheten. När bussen fastnar i köer på Slagstasidan har förarna svårt att hinna till färjan.lördag 9/11 1:15