Närproducerat på anstalten Färingsö

I höst och vinter anordnar anstalten Färingsö gårdsförsäljning vid fyra tillfällen. – Vi tycker att det är jättekul att producera saker som slutkund kan få glädje av, säger Niklas Åhman, kriminalvårdsinspektör.

  • Publicerad 15:15, 4 okt 2019

Vi tycker att det är roligt att visa lokalsamhället vad det är vi gör.

I anstaltens snickeri, jordbruk och växthus produceras det på löpande band. Här finns avtal med företag, men nu provar man att även sälja till privatpersoner via gårdsförsäljning.

– Vi tycker att det är roligt att visa lokalsamhället vad det är vi gör, vi har en väldigt sluten verksamhet och vet att det finns en vilja att handla närproducerat och lokalt på Mälaröarna, säger Niklas Åhman.

”Högst frivilligt”

På gårdsförsäljningen kommer två anställda produktionsledare närvara och kvinnor från anstaltens öppna del får, om de vill, vara med och jobba.

– Det är högst frivilligt, men de brukar vara väldigt stolta över det de gör, säger Niklas Åhman.

På gårdsförsäljningen kan man bland annat handla plantor, skärbrädor, krukor och ved som man kan köpa på plats eller få hemlevererad.

Intäkterna går tillbaka till Kriminalvården som har ett krav på sig att inte gå med förlust.

– Vi måste täcka de kostnader vi har för att producera våra varor. När man sitter på anstalt har man en arbetsskyldighet, och vi har som skyldighet att sysselsätta våra klienter. Jag skulle vilja att det här blev permanent, jag vill utöka gårdsförsäljningen och på sikt kunna ha öppet två lördagar per månad, kanske är det verklighet redan till nästa sommar, säger Niklas Åhman.

Gårdsförsäljningen

Äger rum på anstalten Färingsö lördagarna 5 oktober, 12 oktober, 2 november och 14 december klockan 10.00 – 14.00.

En halv miljon ska öka ungas trygghet i sommar

Nyheter ✓Aktiviteter ✓Anställer personal ✓Feriejobb utomhus Inställda arrangemang och mer fritid riskerar att resultera i stök och otrygg miljö bland Mälaröarnas ungdomar. Det menar Lena Törnblom Löfquist, samordningschef i Ekerö. Nu läggs 500 000 kronor på...tisdag 26/5 11:40

Jungfrusund laddar för stortävling i minigolf

Nyheter Men brasklappar för coronaviruset Ett drygt år efter öppningen väntar stortävling på minigolfbanan i Jungfrusund. I slutet av augusti är planen att landets bästa ska göra upp i inofficiella SM i minigolf.måndag 25/5 11:30

Bakom kulisserna på slottsteatern som tystnade

Nyheter "Den här teatern är unik i världen" Om allt varit som vanligt hade intensiva repetitioner inför sommarens föreställningar pågått för fullt på Drottningholms slottsteater. Istället står huset tyst och tomt. Vi tittar in bakom kulisserna...fredag 22/5 14:21

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt