Final. Tre elever är vidare i lagtävlingen Pythagoras Quest som är Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever. På bild: Elias Lundell, Emilia Alfrell och Edvin Jiang. Foto: Lotta Hambraeus

Näsbydalskolan bäst i Stockholm på mattetävling

Hård konkurrens stoppade inte Näsbydalskolans lag från att ta sig vidare i mattetävlingen Pythagoras Quest. Nu väntar finalen.

  • Publicerad 16:39, 27 mar 2019

Den 21 mars hölls den årliga distriktsfinalen i lagtävlingen Pythagoras Quest som är Sveriges största lagtävling i matematik för högstadieelever. En tävling som ska lyfta betydelsen för mattematik för högstadieelever.

Vinnare av distriktsfinalen blev tre elever från Näsbydalskolan, Emilia Alfrell, Edvin Jiang och Elias Lundell.

– Det är väldigt roligt för jag tycker verkligen om matematik, jag har åkt på mattekollo och haft extralektioner. Sedan har mina föräldrar alltid varit intresserade av matte så jag har räknat matte sedan jag var liten, säger Elias Lundell, som är en av de tävlande från skolan.

I distriktsfinalen möts alla elever som blivit utvalda från hela Stockholmsområdet. Men det var på håret att Näsbydalskolan inte gick vidare till riksfinalen.

– Allt avgjordes i en utslagstävling mot Täby Friskola. Men de lyckades hålla huvudet kallt och ta sig vidare. Det känns så kul att de klarar av att tillämpa det som de har lärt sig, säger Lotta Hambraeus, lärare i matematik på Näsbydalskolan.

Hon säger även att vinsten visar på att skolan lyckas med sitt arbete med matematik med eleverna.

– De fick möta flera spetsklasser och ändå gick de vidare, vilket visar på hur duktiga de är. Jag tycker att det är viktigt att se att matematik är användbart i flera ämnen, då det handlar om problemlösning, säger hon.

Den 24 maj ska allt avgöras. Femton lag från hela Sverige kommer att lösa svåra uppgifter i lag och Elias Lundell tror att Näsbydalskolan har en bra chans att ta en pallplats.

– Vi vann i Stockholmsdistriktet, vilket brukar vara det tuffaste distriktet så jag tror att vi har goda chanser.

Hur laddar ni upp inför finalen?

– Vi kommer att ha extra mattelektioner varje tisdag och arbeta lite hårdare, säger Elias Lundell.

Hultsfred riktar stark kritik mot Täby

Nyheter ”Lurade samhällets mest utsatta" I ett brev till Täby kommun riktar Hultsfreds kommun hård kritik till kommunen. De menar att Täby lurat en flyktingfamilj att flytta från kommunen till just Hultsfred.torsdag 18/4 16:54

Nu är padelbanorna klara i Täby park

Nyheter BILDER: Så här ser det ut på platsen På den annars oanvända grönytan i Täby park lyser nu det gröna konstgräset. Idag öppnade Norrorts första padelbanor – utomhus.torsdag 18/4 16:47