Nybygge. Skolan i Täby Park kan komma att se ut såhär. Detta är en visualiseringsbild på den planerad skolbyggnad inom Täby park sett från skolgården. Foto: Tham & Videgård

Näsbydalskolan får nytt hem i Täby park

Täby park ska få en ny skola med plats för runt 1000 elever och förskolebarn. Skolan blir även Näsbydalskolans nya lokaler.

  • Publicerad 16:30, 2 apr 2019

I samband med att den nya stadsdelen Täby park på gamla Täby galopp växer fram med tusentals bostäder har kommunen beslutat att bygga en nya skola i området. Skolan blir en av de nya skolorna som ska byggas i centrala Täby – och den första i Täby park.

– Vi har ett behov av att bygga fler skolor i de centrala delarna av Täby och skolan i Täby park blir den första, säger Camilla Ifvarsson (L), ordförande barn- och grundskolenämnden.

Näsbydalskolans nya lokaler

Den nya, kommunala skolan ska ta emot elever från förskoleklass upp till nian och kommer att ha plats för 900 elever. Intill skolan kommer även en förskola att byggas med plats för 100 till 150 barn.

Klart är också att nuvarande Näsbydalskolans elever ska flytta till den nya skolan när den står klar 2022. Det eftersom kommunen bedömer att skolan är för trång och en renovering av Näsbydalskolan skulle blir för dyr.

– Vi måste göra något åt deras lokaler, då vi har valt att inte renovera dem, säger Camilla Ifvarsson.

Näsbydalskolans lokaler kan bli kvar

Skolan ska även få plats med de elever som kommer att flytta till nya Täby park.

– Alla som går i Näsbydalskolan kommer att flyttas men plats finns även för de som flyttar in i området. Vi kommer att behöva bygga fler skolor i området, säger Patrik Forshage utbildningschef på Täby kommun.

Vad som kommer att hända med Näsbydalsskolans nuvarande lokaler är ännu oklart.

– Min bedömning är att skolan inte går att lappa och laga så mycket mer och den passar inte för skolverksamhet i framtiden. Jag vet inte om det är bestämt om den kan användas till annan verksamhet, säger Patrik Forshage.

Stor idrottshall med läktarplatser

På övre plan av skolan kommer det även att byggas en idrottshall med en spelyta på 20x40 meter. Planen är att det ska finnas 200 åskådarplatser i hallen. Kultur– och fritidsnämnden beslutade att godkänna inriktningsbeslutet för den nya idrottshallen i februari i år.

Man är fortfarande i ett tidigt skede i processen men projekteringen av skolan ska göras i december 2019. Skolan planeras att starta sin verksamhet under höstterminen 2022.

– Vi ska nu ta fram en noggrannare planering för hur vi ska bygga skolan men jag hoppas på att den öppnar enligt planen, säger Camilla Ifvarsson.

Hon menar att det är bra att de är ute i god tid.

– Tittar man på Arninge-Ullna området så var skolan inte klar innan inflyttning. Nu kan vi förhoppningsvis ha bättre framförhållning, säger hon.

Förslag. I det nya området planeras det att byggas en skola och en förskola som ska ta emot 1000 barn. Foto: Arkivbild

QUIZ: Hur bra koll har du på rondellerna i Norrort?

Nyheter ✓Platserna ✓Stilarna ✓Reglerna ✓Byggprojekten Ska du ut och köra i Norrortstrafiken kan du knappast undgå dem – rondellerna. Men vad har du lagt på minnet om dem? Minst fem rätt, annars får du ta bussen istället!fredag 14/6 16:59

Häng med en timme på playan i Näsaäng

Nyheter Vi tog tempen på Täbybadarna Häng på en timme på beachen! I vår artikelserie ”En timme i” hänger vi runt i en timme och fångar det som händer. Den här gången landade vi i Näsaäng och träffade badande barn och kitesurfare.fredag 14/6 16:53
Stockholm Direkt