UNDER LUPP. Många stockholmare har åsikter om planerna på Nobel Center på Blasieholmen. Foto: David Chipperfield Architects

Nästa beslut om Nobel Center skjuts upp – för många synpunkter

Åsiktsregn över Nobel Center. Hela 700 synpunkter har kommit in och staden tvingas nu skjuta på nästa beslut till efter sommaren. ”Välkommet. Det öppnar för mer debatt”, säger Caroline Silfverstolpe på Bevara Blasieholmen.

  • Publicerad 13:33, 13 maj 2015

Intresset kring Nobel Center är minst sagt stort. Under det sex veckor långa samrådet har hela 700 synpunkter skickats in till stadsbyggnadskontoret.

Synpunkterna är så många och omfattande att staden nu beslutat att skjuta på nästa steg i beslutsprocessen för att hinna gå igenom allt.

För många synpunkter för att hinna före sommaren

Tanken var att de sammanställda synpunkterna skulle nå stadsbyggnadsnämnden före sommaren, men så blir det inte.

LÄS ÄVEN Ge Blasieholmen ett eget Kapitolium

– Nu vet vi att det inte hinns med till nämnden i juni. Sammanställningen pågår fortfarande och sedan ska man undersöka om det ska göras några ändringar, säger Åsa Hart, kommunikatör på Stockholms stad.

Bra att det dröjer

Caroline Silfverstolpe, talesperson för gruppen Bevara Blasieholmen som vill stoppa bygget på Blasieholmen och bevara tullhuset, välkomnar beskedet.

– Detta ger mer tid för debatt. Det är viktigt att man inte ruschar fram med detta från stadens sida. Det är ett stort och viktigt projekt och det här ger extra tid att ta in alla synpunkter som kommit in, varav många är kritiska, säger hon.

LÄS ÄVEN Nobel vd:n står fast – tullhuset kan inte vara kvar

Gruppen som har över 8 000 medlemmar på Facebook, planerar nu för nya protester mot det planerade bygget.

– Bland annat kommer vi att fördjupa oss i frågor som rör trafiken på Blasieholmen, säger Ulf Johannisson, en annan tongivande person i engagemanget mot Nobel Center.

Abba-Björn gillar

Kampen om Blasieholmen berör flera tunga kulturpersoner och har uppmärksammats av både brittiska The Independent och franska L’Express

LÄS ÄVEN Edward Blom: #Förslaget till Nobel Center är fruktansvärt"

Abba-stjärnan Björn Ulvaeus har tagit ställning för Nobel Center på Blasieholmen.

Politikerna tar nytt beslut i augusti

Nästa steg är att stadsbyggnadsnämnden i ett så kallat ställningstagande avgör inriktningen för förslaget. Därefter kan planen, efter eventuella bearbetningar, ställas ut på nytt för ytterligare synpunkter (granskning).

Redovisning av samråd och ställningstagande tas upp i stadsbyggnadsnämnden tidigast i augusti.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.