Nästa månad hamnar de ute i kylan

Ex-missbrukarna Tony och Magnus har med hjälp av stödboende och behandlingsprogram lyckats vända sina liv och skaffat jobb. Men den 30 november ställs allt på ända. Då sparkas de ut från kommunens stödboende utan att ha någonstans att ta vägen.  – Ska jag behöva gå ut och börja supa och knarka igen för att få stöd av kommunen med tak över huvudet? Det frågar sig Tony.

  • Publicerad 06:20, 4 nov 2017

Flerbarnspappan Magnus brukade sitta hemma och supa. Tony missbrukade både alkohol och droger, ofta sittande dagtid på en parkbänk med sina kompisar. I två år bodde han under en gran och gick in i soprum och källare för att värma sig.

Nu är båda nyktra och vi möts på LP-kontakten, en stödverksamhet som drivs av Pingstkyrkan i Svenska kyrkans lokaler.

– När jag bodde i skogen var kyrkans kaffe och macka det enda jag åt under dagen. Det var en stor räddning för mig, säger Tony.

– Det här är ofta det enda stället där de får värma sig under vinterhalvåret, säger Roger Ranta, som är nykter alkoholist och föreståndare på LP-kontakten.

Roger Ranta beskriver livet som aktiv missbrukare som en mardröm som man inte kommer ut ur. När man väl har blivit drogfri behöver man stöttning för att inte börja igen. Nyckeln är att ha ett hem. Enligt Roger Ranta kan bostadslöshet vara den utlösande faktorn för att nyktra alkoholister hamnar i missbruk igen.

– Det är jättesvårt att bli eller fortsätta vara drogfri utan boende. En borg att krypa in i, där man kan känna sig trygg, säger han.

Magnus och Tony bor på kommunens stödboende 96:an, där de har fått hjälp att bli nyktra. Båda har gått igenom tolvstegsprogrammet och är drogfria sedan tolv respektive tio månader. Magnus har beviljats skuldsanering och båda har skaffat sig jobb.

Men den 30 november sparkas de ut från 96:an eftersom de inte längre har missbruksproblematik. Vart de då ska ta vägen vet de inte. Kommunen har nekat dem försöksboende och de två temporära utslussningsplatserna – som tidigare var tretton – är upptagna. De har inga anhöriga de kan bo hos.

– Jag har sökt över 200 andrahandslägenheter i Storstockholm utan att få napp. Jag behöver ingenting stort, men jag vill kunna behålla kontakten med mina barn, säger Magnus.

– Mina vänner knarkar och super, jag vill inte umgås med dem, säger Tony. Jag har har gått igenom tolvstegsprogrammet och varit nykter i tio månader, har lyckats skaffa jobb och har visat framfötterna på arbetet. Nu blir jag utsläppt i skogen igen och då kommer jag inte kunna behålla jobbet.

Hur känns det?

– Det är tungt nu när jag ändå har ordnat upp mig som människa. Bostad är det som sitter i huvudet på en nu, jag vaknar varje dag med min sjukdom och mitt bostadstänkande, säger Tony.

– Tankarna kommer ju: Är det värt att leva? Hade jag inte haft barn så hade jag nog sagt tack för mig, säger Magnus.

– Mitt jobb känns ganska meningslöst i sådana här situationer, säger Roger Ranta. Vi ställer upp och motiverar de här personerna, öppnar upp för dem så att de får känna på det nyktra livet – och sedan släpper kommunen dem bara. Då känns det förgäves.

De tycker att kommunen borde ta sitt ansvar för att se till att före detta missbrukare kan komma in i samhället igen.

– Jag är mycket väl medveten om att det är jag själv som har försatt mig själv i den här situationen, säger Magnus. Men jag är drogfri, har tagit tag i mina skulder, skaffat jobb, uppfyller kriterierna för att få försöksboende och har alla intyg. Ändå fick jag avslag på min ansökan om försöksboende för att jag inte bedöms berättigad till det. Vad ska jag göra mer? Jag gör precis allt jag ska, och ändå blir jag utsparkad. Trots att kommunens egna riktlinjer säger att barnperspektivet ska beaktas.

Magnus sökte 79 jobb innan jag fick det som han har nu, och över 200 andrahandsboenden.

– Men tar de en kreditupplysning på en så ser de direkt att man har skulder. Jag kommer att bli bostadslös och kommer att förlora jobbet, säger han.

– Situationen är lika för alla. Ska jag behöva gå ut och supa igen för att återigen få stöd med tak över huvudet och börja om? Det känns som att de inte vill att man ska bli en normal människa igen, säger Tony.

– Pingstkyrkan satsar mycket på missbrukarna och Svenska kyrkan ställer upp med lokal. Det är dags för kommunen att ta sitt ansvar, säger Roger Ranta.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Väsby

Transdev tar över bussdriften i Väsby

Nyheter Landstinget har beslutat att anlita företaget Transdev för driften av busstrafiken i Väsby från juni nästa år, i stället för den nuvarande operatören Arriva. Kravet som landstinget ställt är att...onsdag 20/6 11:15

Två bilbränder i Väsby i natt

Nyheter Två bilar på två olika adresser sattes i brand i centrala Väsby i natt.onsdag 20/6 10:20