Planeras. Det nya mobilitetshuset ska ligga i direkt anslutning till tågstationen. Foto: Järfälla kommun

Nästa steg för framtidens Barkarby centrum

Nu tas nästa steg för att hundratals nya bostäder och ett mobilitetshus med möjlighet att hyra elbil ska byggas i Barkarby centrum. Kommunen markanvisade nyligen flera av tomterna i området.

  • Publicerad 16:32, 26 mar 2020

I oktober förra året utlyste Järfälla kommun en markanvisningstävling för de områden i Barkarby centrum som ligger i direkt anslutning till tågstationen. Nu har kommunstyrelsen i Järfälla fattat beslut om vilka företag som ska få bygga på marken.

Fastighetsbolaget ALM Equity vann tävlingen för området som ligger vid Skälbyvägen. Tanken är att ett mobilitetshus som ska husera 65 stycken bostadsrätter och ett hotell ska byggas på platsen. Eftersom det är ett så kallat mobilitetshus kommer det även erbjuda mobilitetstjänster, i form av parkeringsplatser för både bilar och cyklar. Det ska även finnas laddningsmöjligheter för fordon som drivs på el.

– Skönt med en glädjande nyhet i dessa tider. Det här är ett koncept vi tror väldigt mycket på. Det blir alltid ett bekymmer med parkeringsutrymmen när man bygger en stad och det här kommer att underlätta för alla som pendlar eller besöker Barkarby, säger kommunalrådet Aphram Melki (C).

Här är visionen för Barkarby centrum

Kan bli fler mobilitetshus

Målsättningen är också att det ska finnas en bilpool där du kan hyra en bil och ställa tillbaka när du är klar med den. I byggnaden planeras även en förskola och plats för andra kommersiella verksamheter.

– Den här typen av hus fyller de behov som vi ser finns i framtiden och det kommer att byggas fler runt om i Järfälla. När det blir byggstart är ännu inte klart, men jag tror att byggnaden kommer att stå färdig om två till tre år, säger Aphram Melki.

ALM Equity vann även markanvisningsavtal för ytterligare byggnader på andra sidan Skälbyvägen från det nya mobilitetshuset sett. Här vill de bland annat bygga ett 6-7 våningar högt flerbostadshus som ska innehålla totalt 208 nya bostäder.

Nytt är även att fastighetsbolaget Besqab ska utveckla ett 5-6 våningar högt flerbostadshus i hörnet av Helikoptervägen/Jaktvägen. De planerar också att bygga radhuslägenheter. Totalt beräknas Besqabs förslag innebära cirka 77 nya bostäder.

Det här ska byggas:

✓ Ett mobilitetshus med 65 bostäder, hotell och parkeringplatser med bilpool och laddmöjligheter för bilar och cyklar.

✓ Ett 6-7 våningar högt flerbostadshus som ska innehålla totalt 208 nya bostäder, på andra sidan Skälbyvägen från det nya mobilitetshuset.

✓ Ett 5-6 våningar högt flerbostadshus i hörnet av Helikoptervägen/Jaktvägen. I området planeras även radhuslägenheter. Totalt innebär det cirka 77 nya bostäder.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt