Bara att köra. Ett medborgarförslag om att förbjuda fyrverkerier i kommunen avslogs. Det var svårt att göra ett sådant förbud, menade förvaltningen. Foto: Mostphotos

Nästan fritt fram för fyrverkerier i Huddinge

Du får inte skjuta fyrverkerier närmare än 100 meter ifrån Huddinges sjukhus, äldreboenden och sjukhem. Till skillnad från andra kommuner har Huddinge inga andra förbud mot fyrverkerier. Fritt fram att smälla på nyårsafton, med andra ord.

  • Publicerad 08:00, 23 dec 2017

Man ska vara minst 100 meter ifrån platsen för att kunna skjuta fyrverkeripjäser. Det står i Huddinges ordningslag. Men på nyårsafton är det inget som talar om var man får eller inte får smälla.

– Till skillnad från många andra kommuner så har Huddinge inga förbud mot fyrverkerier, berättar Catarina Klockerud, säkerhetssamordnare på Huddinge kommun.

Nyligen skrev en Huddingebo ett medborgarförslag om att förbjuda fyrverkerier, och begränsa skjutandet till vissa lämpliga platser, där föreningar och organisationer ska få arrangera fyrverkerier på ett tryggt sätt.

Men förslagets avslogs.

Snart börjar försäljningen av fyrverkeripjäser i butikerna. I samma stund brukar busskjutningarna börja.

– I Huddinge -peppar, peppar- har det än så länge varit lugnt. Det har dock börjat smälla lite i våra grannkommuner, berättar Kalle Forsberg, kommunpolis.

Förra jullovet var det stökigt i Skogås. Under nyår sköt ungdomar raketer över kassalinjen inne på Ica, mot ordningsvakter och på en fritidsgård.

– Då kunde vi koppla det till ett inbrott i en container. Tillgången till raketer var då stor.

Att skjuta raket på ett olämpligt sätt eller mot en person är ett brott och du riskerar att dömas för ofredande, misshandel eller grov misshandel.

Här är det förbjudet att skjuta raketer

 Huddinge sjukhus, Björnkulla vårdhem, Stortorps sjukhem, Stortorps konvalescenthem, Långsjöbo, Segeltorps servicehus, Kullagårdens äldreboende, Sjödalens sjukhem, Tallgården och Rosendalsgården.