Brott. Nästan var fjärde invånare i Håbo och Enköping blev utsatta för brott under 2016. Foto: Mostphotos

Nästan var fjärde invånare i Håbo utsatt för brott

Nästan var fjärde person i Håbo och Enköping blev utsatt för någon form av brott under 2016. Det visar ny statstik från BRÅ.

  • Publicerad 15:17, 22 nov 2017

30 procent av alla invånare, mellan 16 och 84 år, i polisdistriktet Håbo/Enköping känner sig otrygga i det egna bostadsområdet när det blivit mörkt.

Det visar den senaste Nationella trygghetsundersökningen som Brottsförebyggande rådet låtit göra.

22 procent av männen utsatta för brott

22,1 procent av männen och 21,3 procent av de tillfrågade kvinnorna i undersökningen som bor i antingen Håbo eller Enköping svarade att de utsattes för brott under 2016. Det är nästan var fjärde invånare. Det är långt över snittet i riket. Rikssiffrorna i undersökningen visar att 15,1 procent av alla tillfrågade någon gång utsatts för brott under 2016.

Bland männen svarade 4,5 procent att de blivit utsatta för fickstöld, två procentenheter över snittet för hela Uppsala polisområde.

Undersökningen visar också att 28 procent av kvinnorna, och 18 procent av männen, valt en annan väg, eller färdsätt under 2017, för att de varit rädda att utsättas för brott.

Fler män än kvinnor trakasserade

6,5 procent av männen i Håbo och Enköping uppger att de blivit trakasserade. Kvinnorna i kommunen svarade 1,2 procent att de blivit trakasserade. I hela polisområdet Uppsala svarade 3,2 procent att de utsatts för trakasserier.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Trafikolycka vid Hemköp

Flera vittnen såg hur en motorcykel körde in i en svängande bil utanför Hemköp. Några har beskrivit att motorcykeln höll hög hastighet.söndag 8/7 8:36

Senaste numret

Bålstabladet